EUROPSKI MIROVNI INSTRUMENT

EU daje 10 milijuna eura za oružane snage BiH; pomoć su dobile još četiri zemlje

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 01.12.2022 23:35
  • Objavljeno 01.12.2022 u 23:35
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Vasyl Faievych / Panthermedia / Profimedia

Vijeće Europske unije odobrilo je u četvrtak pomoć od 10 milijuna eura za jačanje kapaciteta oružanih snage Bosne i Hercegovine i modernizaciju opreme njihove brigade za taktičku potporu

Pomoć je dodijeljena iz Europskog instrumenta mirovne pomoći, novog izvanproračunskog fonda EU-a koji je osnovan s ciljem jačanja sposobnosti Unije za sprečavanje sukoba, izgradnju mira i jačanje međunarodne sigurnosti.

Osim Bosne i Hercegovine još četiri zemlje dobile su pomoć iz toga fonda - Gruzija, Libanon, Mauritanija i Mozambik.

Vijeće navodi da ove mjere pomoći povećavaju stalnu potporu EU-a partnerskim zemljama u Africi, Istočnom partnerstvu i Zapadnom Balkanu te proširuju geografski domet Europskog instrumenta mirovne pomoći na južno susjedstvo.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, Vijeće ističe da će ova mjera pomoći njezinim oružanim snagama da doprinose vojnim misijama i operacijama Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU-a.

Dodijeljenim iznosom financirat će se također nabava terenske opreme, ključnih alata za vojno vojno inženjerstvo te oprema za biološku, radiološku i nuklearnu zaštitu. Pomoć je zatražilo ministarstvo vanjskih poslova BiH u lipnju ove godine.

Ranije u četvrtak, američki veleposlanik u BiH Michael Murphy najavio je financijsku potporu od 17 milijuna dolara bosanskohercegovačkim oružanim snagama koje su godinama suočene s kroničnim manjkom novaca iz državnog proračuna.

Proračun kojim raspolažu Ministarstvo obrane BiH i njezine oružane snage već godinama je ispod 300 milijuna konvertibilnih maraka odnosno 150 milijuna eura i tim novcima moguće je osigurati tek osnovne funkcije vojske.

Dužnosnici u tijelima vlasti iz reda bosanskih Srba odlučno se protive povećanju izdvajanja za vojsku BiH i zalažu se za njezino potpuno ukidanje čime bi se onemogućilo i eventualno članstvo BiH u NATO-u što je također stalna tema političkih prijepora u zemlji.

BiH ima vojsku od oko deset tisuća profesionalnih vojnika, dočasnika i časnika te nekih pet tisuća pripadnika tzv. aktivne pričuve.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!