pobjegao iz zemlje

Raspisana tjeralica za generalom Armije BiH osuđenim za ratne zločine

28.11.2022 u 17:42

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je izdao nalog za raspisivanje međunarodne tjeralice za umirovljenim generalom Armije BiH Sakibom Mahmuljinom, koji je pobjegao iz zemlje nakon što je u njoj osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina, potvrđeno je iz sjedišta tog suda u Sarajevu

Mahmuljin je tijekom rata od 1992. do 1995. bio zapovjednik Trećeg korpusa Armije BiH, a nakon suđenja koje je trajalo punih šest godina on je u travnju pravomoćno osuđen na osam godina zatvora.

Proglašen je krivim po zapovjednoj odgovornosti za zločine koje su u zoni odgovornosti njegovog korpusa počinili dragovoljci iz islamskih zemalja. koji su se na strani Armije BiH borili u sastavu postrojbe "El mudžahid".

Presuda se odnosi na zločine počinjenje nad zatočenim civilima srpske nacionalnosti i zarobljenim pripadnicima vojske bosanskih Srba na planini Ozren, u središnjoj Bosni.

Iako je praksa da se osobe osuđene na zatvorske kazne dulje od pet godina odmah po izricanju presuda pritvaraju, sud to u Mahmuljinovu slučaju nije učinio nego mu je dopustio boravak na slobodi do upućivanja na odsluženje kazne.

Rok za to istekao je 23. studenog, a Mahmuljinovi odvjetnici izvijestili su sud kako je on bolestan te kako je navodno zbog liječenja otišao u Tursku.