arapski kapital

Etihad u potpunosti izašao iz Air Serbie

13.11.2023 u 16:35

Bionic
Reading

Srbija je, sporazumom s "Etihad Airwaysom" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, postala stopostotnim vlasnikom dionica aviokompanije "Air Serbia", izjavio je u ponedjeljak srbijanski ministar financija Siniša Mali.

Kompanija "Air Serbia" slijednik je nekadašnjeg Jugoslavenskog aerotransporta (JAT), a nastala je 2013. kada je "Etihad Airways" preuzeo 49 posto dionica dotadašnjeg "JAT airwaysa", a omjer udjela je u međuvremenu nekoliko puta mijenjan nakon što je kompanija iz Emirata u potpunosti predala upravu srbijanskoj kompaniji.

Zaključenim sporazumom Republika Srbija preuzela je preostalih 16,42 posto dionica od "Etihada", a kompletna papirologija bit će završena s danom 13. studenog, rekao je Mali, ustvrdivši da je "Air Serbia" danas najveća aviokompanija u regiji.

"Od kompanije koja je bila u bankrotu, napravili smo lidera koji sada leti na četiri kontinenta, u veliki broj zemalja i postali smo primjer na koji način kroz uspješnu aviokompaniju možete dalje pridonijeti ekonomskom razvoju zemlje", rekao je srbijanski ministar.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'