analitičari o protjerivanju diplomata

'Eskalacija sukoba s Rusijom nepoželjna je za Hrvatsku, Europu i sigurnost sviju nas'

26.03.2018 u 21:06

Bionic
Reading

SAD, Kanada, Ukrajina i 14 zemalja Europske unije među kojima je i Hrvatska najavili su protjerivanje desetaka ruskih diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Velikoj Britaniji.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je to neprijateljskim činom i provokacijom, a rusko veleposlanstvo u Zagrebu odluku Hrvatske žurnom i loše smišljenom.

Gosti Teme dana HRT-a bili su politolozi Goran Bandov i Branko Caratan.

Bandov je rekao da su njemu zadnja dva dana donijela puno više pitanja nego odgovora.

'Nisam siguran kamo Europa trenutno ide, nisam siguran da je to smjer koji je poželjan i nisam siguran da je to smjer koji je poželjan za mir, stabilnost i sigurnost u Europi. Ova eskalacija sukoba, koja se trenutno događa, nepoželjna je ne samo za Hrvatsku nego i Europu, ali i za našu sigurnost', ocijenio je Bandov.

Caratan smatra da je pozicija Hrvatske u ovom slučaju komplicirana jer Hrvatska ima interese da popravi ekonomske odnose s Rusijom, a i Rusija pokazuje interese da se uključi na planu ekonomskih odnosa. Međutim, ističe i da Hrvatska sada pokazuje kako se ponaša prema Bruxellesu.

  • +62
Sva lica Vladimira Putina Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Hrvatska politika je do sada uvijek pokazivala tendenciju da pričeka odluke Bruxellesa i da ih onda slijedi. Tako je napravila i sada, ali možemo primijetiti da Hrvatska spada u onu grupu zemalja koje ove sankcije primjenjuje veoma reducirano. Protjeruje samo jednog diplomata i na taj način je dala do znanja da odluka nije donesena s velikim oduševljenjem', kazao je politolog.

Caratan ističe da je ova odluka koju je Hrvatska donijela najmanje moguće, te da odgovor Ruske federacije mora biti žestok, ali nada se da će to biti zaboravljeno jer postoji preveliki interes na obje strane da se ekonomski odnosi dalje razvijaju.