PROTJERIVANJE RUSKIH DIPLOMATA

Jandroković: Hrvatska pokazuje solidarnost prema partnerima članicama EU i NATO-a

26.03.2018 u 20:37

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u ponendjeljak da je odluka o proglašavanju jednog akreditiranog ruskog diplomata personom non grata mjera kojom Hrvatska pokazuje solidarnost prema partnerima članicama EU i NATO-a.

To je odluka koja je uslijedila nakon rasprave na Europskom vijeću čijoj je sjednici nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, gdje su šefovi vlada i država članica EU upoznati s činjenicama povezanim s atentatom koji se dogodio u Velikoj Britaniji“, podsjetio je Jandroković. Informacije povezuju taj nesretan događaj s djelovanjem Rusije pa je tada odlučeno da se ide s određenim protumjerama, rekao je.

„Kao što znate, povučen je veleposlanik EU iz Moskve, a danas su i zemlje članice donijele određene odluke. Hrvatska je odlučila da jedan ruski diplomat mora napustiti Hrvatsku. To je mjera kojom pokazujemo solidarnost prema partnerima članicama EU i NATO-a“, rekao je Jandroković. Hrvatska vodi računa i o tome da je Rusija važan čimbenik međunarodnih odnosa, da s Rusijom imamo intenzivne gospodarske odnose i raspravljamo o temama važnim za jugoistok Europe, dodao je.

„Odluka je utemeljena u našem članstvu u EU ali isto tako je i duboko promišljena kada su u pitanu naši odnosi s Rusijom“, zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora.

  • +8
Gordan Jandroković Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Na novinarsko pitanje je li poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku bila preuranjena, Jandroković je naglasio da je poziv upućen kada i čestitka predsjednik Putinu nakon izbora, a s obzirom na njihov odnos i susrete koji su se događali prije spoznaja sa sastanka Europskog vijeća.

„Danas smo održali sastanak, razgovarat ćemo i dalje i donositi onakve odluke za koje procijenimo da su u interes Republike Hrvatske“, rekao je Jandroković večeras u Vinkovcima.

Jandorković, koji je glavni tajnik HDZ-a, u Vinkovcima je o aktualnoj političkoj situaciji i politikama Vlade i Sabora razgovarao s članovima Županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, gradonačelnicima i načelnicima iz redova HDZ-a te predsjednicima gradskih i općinskih organizacija stranke.