VJERSKE ZAJEDNICE U HRVATSKOJ

'Erupcije vulkana podsjećaju na ranjivost Zemlje'

16.06.2010 u 16:24

Bionic
Reading

Šesti međureligijski susret visokih predstavnika vjerskih zajednica u Hrvatskoj održan je danas u prostorijama Sisačke biskupije, a okupljeni su priopćili su željeli vjernicima i javnosti 'posvjedočiti našu blizinu i naše zajedništvo u ljudskoj i vjerničkoj dimenziji te promicati kulturu međureligijskog dijaloga i suradnje'

U priopćenju vjerskih zajednica ističe se da izražavaju, u društvu uzdrmanom globalnom ekonomskom krizom, solidarnost s onima koji su njome najviše pogođeni, posebno s radnicima koji su sve više obespravljeni i beskrupulozno izrabljivani.

'Zalažemo se također za starije, bolesne i sve nemoćne koji se ne mogu skrbiti sami o sebi i apeliramo na nadležne institucije u Hrvatskoj da u svrhu njihova zbrinjavanja pokrenu i realiziraju projekte, primjerice novih hospicija i srodnih ustanova. Pozivamo i potičemo sve, u našim vjerskim zajednicama i izvan njih, da u ovo, u socijalnom pogledu osobito osjetljivo vrijeme, u skladu sa svojim mogućnostima, svi pomažemo i neumorno iskazujemo djelotvornu skrb za ljudsko dostojanstvo najugroženijih', poručuju vjerske vođe u Hrvatskoj.

Pozvali su na 'zreo i nekoristoljubiv način ophođenja s prirodom'.

'Istjecanje nafte i erupcije vulkana podsjećaju na ranjivost naše Zemlje i obvezuju na odgovorno korištenje prirodnih potencijala. Podsjećamo da je 'ekologija prirode' u prvom redu 'ekologija srca'. Ljudsko djelovanje ne može se svesti samo na interes i profit, jer na taj način nema dobra za sve, nema nekonfliktnog društva, nema stvarnog napretka, ako se ne poštuju i ne vrednuju etička načela', upozorava se u priopćenju s današnjeg okupljanja predstavnika vjerskih zajednica u RH.

Izrazili su žaljenje što se vjeru u Boga i religijske i konfesionalne pripadnosti diljem svijeta i nadalje zlorabi u političkim i drugim interesnim sukobima i iskazujemo svoje duboko neslaganje s time.

'Kao vjerski predstavnici kršćanstva, židovstva i islama podižemo svoj glas i ponovno svjedočimo: ni u jednoj od naših religija ne može se ubijati i nanositi zlo drugome u Božje ime! U Božje ime se čovjeku čini isključivo dobro, a ne zlo! Religija ne gradi nasilje nego mir među ljudima!

Iskreno želimo da ovi izričaji i apeli ne ostanu 'mrtvo slovo na papiru' nego da prožimaju i nadahnjuju svakodnevne misli, riječi i djela nas, naših vjernika i svih ljudi dobre volje', zaključili su vjerske vođe.