VELIKI UDARAC

Erjavec više nije predsjednik DESUS-a, odstupit će s ministarske dužnosti

18.01.2020 u 22:49

Bionic
Reading

Slovenski ministar obrane Karl Erjavec najavio je u subotu da će odstupiti s te dužnosti, nakon što je pretrpio poraz na izborima za predsjednika Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) koju je vodio 16 godina i s kojom je niz godina bio član više koalicijskih vlada te u njima zauzimao razne ministarske položaje

"Kada ću odstupiti još ne znam, ali to će biti vrlo brzo", rekao je Erjavec, dodajući da će ostati član DESUS-a.

Erjavca je prilikom glasovanja o novom vodstvu na izvanrednom kongresu stranke pobijedila ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec, dobivši iznenađujuće uvjerljivih 145 glasova, dok ih je Erjavec dobio 80 .

"Zašto bih bio razočaran? To je demokracija. Povjerenje koje sam očekivao nisam dobio. Život teče dalje", kazao je.

Jedan od slovenskih političara s najdugovječnijom karijerom bio je zadnjih tjedana u sporu s premijerom Marjanom Šarecom kojega je optužio da se umiješao u djelovanje njegove stranke.

Za Šareca je Erjavec tvrdio da mu je Pivec bila kandidatkinja koju je "preferirao". Radilo se o pokušaju, smatra ministar obrane, da se stranka važna za političku ravnotežu i djelovanje manjinske vlade "preotme" od dosadašnjeg vodstva.

Između Šareca i Erjavca zadnjih se desetak dana vodio i otvoreni spor, nakon što je Erjavec zajedno s predsjednikom države Borutom Pahorom donio odluku o povlačenju šestorice slovenskih vojnika iz misije u Iraku.

Premijer je rekao da ta akcija nije bila dobro iskomunicirana ni predstavljena javnosti i partnerima u koaliciji savezničkih država koje su svoje snage u Iraku zadržale.