zaoštrio ton

Erdoganov suparnik, uoči drugog kruga, kaže da će izbjeglice poslati natrag

18.05.2023 u 15:06

Bionic
Reading

Glavni oporbeni suparnik turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu na predsjedničkim izborima u četvrtak je zaoštrio ton u vezi migranata, rekavši da će ih kada bude izabran u drugom krugu izbora 28. svibnja vratiti u njihove zemlje

Kemal Kilicdaroglu, kandidat oporbenog saveza kojeg čini šest stranaka, je na izborima u nedjelju osvojio 45 posto glasova a aktualni predsjednik 49,5 posto glasova, više od očekivanog, ali mu je malo falilo da osvoji većinu i izbjegne drugi krug.

Na trećem mjestu je iznenađenje izbora, nacionalistički kandidat Sinan Ogan s 5,2 posto osvojenih glasova kojeg podržava protuimigrantska stranka i on bi se mogao pokazati kao prevaga u predsjedničkom "doigravanju".

Obraćajući se stranačkim kolegama u sjedištu Republikanske narodne stranke (CHP), Kilicdaroglu se oštrim riječima obrušio na Erdoganovu migrantsku politiku.

"Erdogane, namjerno se dopustili ulazak deset milijuna izbjeglica u Tursku. Prodali ste tursko državljanstvo kako bi osigurali glasove", rekao je Kilicdaroglu.

Prema službenim podacima, u Turskoj boravi četiri milijuna izbjeglica, što je najveća izbjeglička populacija na svijetu u nekoj zemlji.

"Ovdje najavljujem: Kada budem izabran za predsjednika poslat ću izbjeglice natrag u njihove zemlje", rekao je Kilicdaroglu.

On je u izbornoj kampanji objavo da planira Sirijce poslati kući u roku od dvije godine nakon što se dogovori sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom oko njihove sigurnosti, u koordinaciji s Ujedinjenim narodima (UN).