napeto u turskoj

Erdoganov protivnik optužuje Rusiju za 'deep fake' kampanju uoči izbora

12.05.2023 u 10:40

Bionic
Reading

Kemal Kilicdaroglu, glavni izborni protivnik turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu, objavio je upozorenje Rusiji, optuživši je za objavu lažnog materijala na društvenoj mreži uoči izbora u nedjelju.

Kilicdaroglu, koji je prema izbornim anketama u malom vodstvu ispred dugogodišnjeg predsjednika Erdogana, nije precizirao o kojem se materijalu radi.

Treći predsjednički kandidat Muharrem Ince povukao se iz utrke u četvrtak rekavši da je bio meta klevetničke kampanje uključujući lažne videozapise i dokumente koji su kružili društvenim medijima.

Kilicdarouglu je optužio turske "ruske prijatelje" da su odgovorni za "to što su u ovoj zemlji jučer objavili lažan materijal, zavjere, duboko lažan sadržaj ...Želite li nastaviti naše prijateljstvo nakon 15. svibnja, povucite ruku s turske države. I dalje smo za suradnju i prijateljstvo", poručio je na turskom i na ruskom u četvrtak na Twitteru.

Od ruskih dužnosnika u vezi s tim još nema komentara.

  • +6
Turski predsjednički kandidat Kemal Kilicdaroglu Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

Moskva i Ankara imaju bliske veze i Rusija je najveći turski opskrbljivač energijom. Predsjednik Vladimir Putin i Erdogan često održavaju razgovore o raznim pitanjima, od energije do ratova u Ukrajini i Siriji.

U napetoj kampanji uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora 14. svibnja, političari iz oba tabora, Erdoganova i Kilicdarogluova, žalili su se na optužbe putem interneta, uključujući objavu videa i fotografija.