UZ SURADNJU OKO IZBJEGLIČKE KRIZE I TERORIZMA

Erdogan želi da Hrvatska i Turska dosegnu razmjenu od milijardu dolara

26.04.2016 u 21:28

  • +39

Posjet turskog predsjednika Erdogana Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Bionic
Reading

Jačanje gospodarske suradnje te zajednička politika Hrvatske i Turske oko izbjegličke krize i u borbi protiv terorizma, uključujući na tom polju i BiH, ključni su budući zadaci Hrvatske i Turske, zaključili su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i njezin turski kolega Recep Tayyip Erdogan istaknuvši ih u izjavi za medije nakon sastanka održanog na Pantovčaku prvoga dana Erdoganova dvodnevnog posjeta Hrvatskoj

Hrvatska podržava Tursku na putu u Europsku uniju, poručila je Grabar Kitarović u izjavi za medije, koju je izravno prenosio HRT, nakon sastanka s Erdoganom iskazavši dobrodošlicu turskom predsjedniku i njegovom izaslanstvu te brojnim gospodarstvenicima pristiglima iz Turske: 'Iznimno brojno gospodarsko izaslanstvo dokazuje interes Turske za ulaganja u Hrvatskoj što je bila i jedna od okosnica današnjeg razgovora'.

'Naši bilateralni odnosi su odlični uz ogroman prostor za daljnju suradnju. Održat ćemo zajednički gospodarski forum i nastavit ćemo razgovore o turizmu, kulturi i energetici. Razgovarali smo o bilateralnim odnosima koji su dobri, ali i o izvozu proizvoda i usluga u Tursku, suradnji na području energetike, posebno o plinovodima, a govorili smo i o suradnji na području energetike, transportu i prometnom povezivanju. Hrvatska podržava Tursku na putu prema EU, a surađujemo iznimno dobro i u sklopu NATO-a te podržavamo ulazak i drugih zemalja s jugoistoka Europe u EU i NATO koje to žele', naglasila je hrvatska predsjednica.

Hrvatska i Turska dijele odgovornost za budućnost BiH

'Dijelimo odgovornost za budućnost za BiH. Turska je tu uvijek igrala veliku ulogu', podsjetila je Grabar Kitarović te dodala: 'Razgovarali smo i o migrantskoj krizi, u kojoj Turska igra veliku ulogu. Ono što smo posebno dogovorili jest trilateralna suradnja između BiH , Hrvatske i Turske kada je riječ o pitanjima migracija i posebno razmjeni informacija u borbi protiv terorizma'.

Predsjednica je naglasila da u pitanju nije samo razmjena informacija, nego i konkretna suradnja ministarstava te istaknula: 'Vjerujemo u daljnju suradnju s Turskom i u trilateralnu suradnju između Hrvatske, BiH i Turske koja će pomoći BiH na putu pune političke emancipacije',. Grabar Kitarović je dodala i da želi potaknuti učenje turskog jezika i kulture, ali i promicati hrvatsku kulturu u Turskoj: 'Sutra je bitna i 100. obljetnica islama, ali se posebno veselim suradnji u gospodarstvu'.

'Zajednička politika na Balkanu je važna. Po tom pitanju RH, BiH i Turska mogu stvoriti snažan trilatleralni mehanizam kojim će upravljati samo visoki državni dužnosnici', naglasio je Erdogan u izjavi za medije nakon sastanka te potvrdio da je došao s velikim izaslanstvom i da će 'u budućnosti bolje promatrati situaciju u Hrvatskoj'. 'Vidim da se u Hrvatskoj u 10 godina mnogo toga promijenilo. Hrvatska je ušla u EU i postala članica NATO-a. Mi kao Turska pružamo punu podršku Hrvatskoj', poručio je turski predsjednik.

Što o suradnji Hrvatske, Turske i BiH misli BiH?

'Hrvatsku smatramo saveznikom. Sutra ćemo imati sastanke vezane uz poslovni forum. Vjerujem da ćemo u budućnosti bolje pratiti stvari na tom području', rekao je Erdogan.

'Želim naglasiti da je naše gospodarske odnose potrebno poboljšati i povećati. Trenutno se ne vidi potencijal obje zemlje u tom pitanju, ali dok god postoji volja da se to promijeni, to se može i postići i sa mnom je došlo 60 tvrtki koje investiraju u Hrvatskoj i to će se i nastaviti', istaknuo je turski predsjednik u izjavi za mediju koju je izravno prenosila N1 televizija.

Naš cilj je da gospodarski odnosi budu oko milijardu dolara. Potrebno je poduzeti i korake na području luka i prometne povezanosti. Broj onih koji posjete Tursku je 35.000 i nadamo se da ćemo na temelju razgovora povećati njihov broj', kazao je Erdogan te poručio: 'Naša dužnost u NATO-u pružit će nam priliku da govorimo o terorizmu i predsjednica je naglasila kako Turska puno čini u toj borbi i želim joj na tome zahvaliti. Znam da se Hrvatska brine oko izbjeglica, na tom polju mi puno radimo'.

Erdogan traži od Zapada 'drugačiju vrstu pomoći'

Zapad treba pokazati humanost i pružiti 'drugačiju vrstu' pomoći Turskoj koja nikada neće zatvoriti vrata ljudima koji bježe pred bombama', rekao je Erdogan. Međutim, nije precizirao na koju vrstu pomoći misli.

Vlada u Ankari ranije je isticala da je ukidanje viza za turske državljane ključno za uspjeh dogovora EU-Turska o zaustavljanja ilegalne imigracije u Europu.

'Postoji niz područja u kojima Hrvatska može pomoći Turskoj, pogotovo oko ukidanja viza. Nadam se da će biti recipročno. Iznimno nam je bitna energetika, izvoz poljoprivrednih proizvoda, izvoz goveđeg mesa u Tursku. Tu je i pitanje turizma, ulaganje u sektor turizma i razmjena turista', kazala je predsjednica.

Erdogan se ponukan pitanjem turskog novinara osvrnuo i na pitanje turskog Ustava: 'Što se mene tiče, još dok sam bio premijer imao sam isto mišljenje o Ustavu kao osnivač stranke koja drži do istih stavova, a to je da država ima isti odnos prema svim vjerama. Analizirali smo sekularne sustave i kao kandidat za predsjednika sam iznio svoje stavove'.


Netom prije izjava hrvatske predsjednice i turskog predsjednika na Pantovčaku su potpisani sporazum o suradnji hrvatske i turske nacionalne televizije te sporazum o kazeno-pravnoj suradnji.


Erdoganov raniji dolazak izazvao gužve u prometu

Predsjednik Erdogan sletio je u zagrebačku Zračnu luku nešto poslije 15 sati došavši u dvodnevni posjet Hrvatskoj. Njegov dolazak nešto prije najavljenog vremena izazvao je probleme u prometu jer je mnoštvo građana, slušajući savjet policije, krenulo s posla oko 15.30 te se našlo u gužvama, no nakon Erdoganova prolaska promet se ipak normalizirao.

Nakon slijetanja Erdogan je na Mirogoju položio vijenac kod Zida boli, a potom se sa suprugom Emine uputio na Pantovčak gdje su ga svečano dočekali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i njezin suprug Jakov.


Turskog su predsjednika na Pantovčaku, pored ostalih, dočekali i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, savjetnik predsjednice Mate Granić, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, ministar pravosuđa Ante Šprlje te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Nakon svečanog dočeka Erdogan i Grabar Kitarović će održati bilateralne razgovore, a potom će se sastati i delegacije dviju zemalja.

Erdogan je u Zagreb došao nešto prije nego se očekivalo. Policija je građanima ranije sugerirala da s posla odu oko 15.30 sati, no mnogi su se zbog blokade prometnica našli u gužvi.


Na trasi Erdoganovog kretanja od Zračne luke Zagreb prema centru grada dogodila se i prometna nesreća, a građani automobilima traže put između blokada.

Erdogan će tijekom dvodnevnog posjeta Zagrebu s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, posebno o jačanju gospodarske suradnje, i sudjelovati na obilježavanju stote godišnjice islama u Hrvatskoj.

Obje zemlje pridaju veliku važnost posjetu, o čemu svjedoči i sastav turskog izaslanstva. U Zagreb dolaze ministri pravosuđa, europskih poslova, gospodarstva, energetike, kulture i turizma te više od 90 poslovnih ljudi na gospodarski forum.

Turska ulaganja u Hrvatskoj iznose 213 milijuna eura, većinom u turizam i energetiku, odnosno bioenergetska postrojenja. Iako predstavljaju manje od jedan posto ukupnih ulaganja u Hrvatsku, turske investicije u pravilu su greenfield ulaganja.

U srijedu će dvoje predsjednika biti na Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu koji organizira Hrvatska gospodarska komora. Erdogana očekuju i sastanci s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom i premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Poslijepodne će se u HNK-u održati svečana akademija u povodu 100. godišnjice priznanja islama tradicionalnom vjeroispoviješću u Hrvatskoj. Kako često ističu hrvatske vlasti, ne postoji bolje integrirana manjina u Europi od muslimanske zajednice u Hrvatskoj.

Erdogan posjet Hrvatskoj završava otvaranjem Turskog kulturnog centra u središtu Zagreba.

Njegov posjet glavnom hrvatskom gradu prate iznimne mjere sigurnosti i posebna regulacija prometa.