UBOJSTVO NOVINARA

Erdogan Saudijcima: Morate razjasniti tko je poslao ubojice u Istanbul

30.10.2018 u 19:24

Bionic
Reading

Glavni državni odvjetnik Saudijske Arabije mora razjasniti tko je posalo petnaesteročlani tim u Istanbul kako bi ubili saudijskog disidenta, novinara Jamala Khashoggija, rekao je turski predsjednik u utorak

Saudijski glavni državni odvjetnik Saud al-Mojeb u Istanbulu je od ponedjeljka te se dva puta sastao s glavnim tužiteljem Istanbula Irfanom Fidanom, koji vodi istragu o Khashoggijevoj smrti.

Al-Mojeb je posjetio saudijsko veleposlanstvo, u kojemu je Khashoggi ubijen te veleposlanikovu rezidenciju, navode turski državni mediji.

'Tko je poslao petnaesteročlani tim ovamo? Kao saudijski glavni državni odvjetnik morate to istražiti i razjasniti', rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan novinarima u parlamentu te dodao kako Rijad mora saznati koji je od 18 osumnjičenika, uhićenih u Saudijskoj Arabiji, Khashoggijev ubojica.

Turski sigurnosni izvori tvrde da je 15-člani tim ubojica, mnogi od njih saudijski obavještajni operativci, doletio u Istanbul nekoliko sati prije Khashoggijeve smrti.

  • +7
Jamal Khashoggi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Slučaj se konačno mora riješiti, rekao je Erdogan, dodavši da nema smisla odugovlačiti i štititi određene ljude.

Rijad također mora otkriti identitet lokalnog suradnika, izjavio je turski predsjednik.

Khashoggi (59) je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada kako bi dobio dokumente neophodne za njegovo predstojeće vjenčanje, ali iz konzulata nije izašao.

Saudijska Arabija je u početku nijekala upletenost u Khashoggijev nestanak, ali su naknadno rekli da je ubijen. Uhitili su 18 ljudi.