ODBIJENO IZRUČENJE TURSKOJ

Osumnjičenima za Khashoggijevo ubojstvo sudit će se u Saudijskoj Arabiji

27.10.2018 u 11:20

Bionic
Reading

Osumnjičenima za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija sudit će se u Saudijskoj Arabiji, rekao je u subotu šef diplomacije te zemlje, nakon što je Turska zatražila njihovo izručenje

"Što se tiče izručenja, ti su pojedinci saudijski građani. Zatočeni su u Saudijskoj Arabiji, istraga se vodi u Saudijskoj Arabiji i bit će im suđeno u Saudijskoj Arabiji", rekao je al-Džubeir, na konferenciji o sigurnosti u Manami.

On je također kritizirao "histerične" reakcije na ubojstvo, kazavši da puna istraga još nije provedena. "Slučaj je postao histeričan", kazao je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je pozvao da se osumnjičenicima sudi u Istanbulu a ne u Saudijskoj Arabiji, premda su zločin počinili Saudijci u krugu saudijskog konzulata.

Tursko tužiteljstvo u petak je pokrenulo postupak izručenja za 18 saudijskih državljana osumnjičenih za sudjelovanje u ubojstvu novinara Jamala Khashoggija u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu 2. listopada.

  • +7
Jamal Khashoggi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dva dana prije dolaska glavnog saudijskog državnog tužitelja u Tursku, tužiteljstvo u Istanbulu je u petak predalo ministarstvu pravosuđa imena osamnaestorice osumnjičenih za "sudjelovanje u tom planiranom ubojstvu".

Ministarstvo pravosuđa je pak priopćilo da ih je proslijedilo ministarstvu vanjskih poslova kako bi se zahtjev za izručenje uputio Rijadu službenim putem.

Saudijske vlasti su 20. listopada objavile da su uhitile 18 osoba - 15 članova saudijske skupine osumnjičene za ubojstvo novinara i tri zaposlenika konzulata - i da će im suditi.