ISMAIL HANIJA

Vođa Hamasa je u Istanbulu, sastat će se s Erdoganom

20.04.2024 u 12:02

Bionic
Reading

Vođa Hamasa Ismail Hanija nalazi se u subotu u Istanbulu radi sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji podržava taj palestinski pokret

Erdogan je u petak potvrdio taj posjet, njihov prvi izravni susret od srpnja 2023., no bio je jako diskretan u pogledu njegova cilja. 'Sačuvajmo dnevni red za nas i Haniju', rekao je novinarima. Razgovarat će o ratu u Pojasu Gaze, priopćio je Hamas.

Hanija je doputovao u Istanbul u petak navečer na čelu izaslanstva svojeg pokreta. Taj grad jedno je od njegovih boravišta od 2011., ali u njemu je, od početka rata u Pojasu Gaze u listopadu 2023., službeno bio samo jednom, u siječnju,

Tada se sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom, s kojim je dugo razgovarao i u srijedu u Dohi. Fidan će se u subotu sastati s egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Šukrijem.

  • +2
Ismail Hanija, lider Hamasa Izvor: EPA / Autor: Stringer

Turska, koja želi biti predvodnik u potpori palestinskom pitanju, pruža čvrstu i konstantnu potporu dužnosnicima Hamasa, no ostala je postrani u posredovanju između Izraela i palestinskog pokreta.

Hanija je u posjetu Turskoj u trenutku kada Katar, koji ima ključnu ulogu u pregovorima između Izraela i Hamasa, želi 'preispitati' svoju ulogu jer pregovori o prekidu vatre i puštanju na slobodu izraelskih talaca stoje na mjestu.