DANAC PODNIO KANDIDATURU

Erdogan protiv Rasmussena na čelu NATO-a

03.04.2009 u 13:02

Bionic
Reading

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izrazio je u petak u Londonu protivljenje kandidaturi svojeg danskog kolege Andersa Fogha Rasmussena na čelo NATO-a, javlja turska televizija

ANKARA/KOPENHAGEN - "Osobno sam protiv. Sumnjam u njegovu sposobnost da pridonese svjetskom miru", kazao je on odgovarajući na pitanje prilikom govora iza kojeg je slijedio niz pitanja u istraživačkom centru Chatham House.

Erdogan je kao primjer naveo aferu s karikaturama Muhameda, objavljenima u danskom dnevniku 2005., koja je zgrozila muslimanski svijet, među kojim i Tursku.

Predbacio je danskom liberalnom premijeru što nije zabranio "ili što nije želio" zabraniti kurdsku televizijsku postaju sa sjedištem u Danskoj.

Danski premijer Anders Fogh Rasmussen službeno je u četvrtak navečer u Bruxellesu podnio kandidaturu na mjesto glavnog tajnika NATO-a, piše u petak danski dnevnik Politiken.

"Tijekom izvanrednog susreta veleposlanika NATO-a, premijer Anders Fogh Rasmussen službeno je podnio kandidaturu na mjesto glavnog tajnika NATO-a", prenijeli su Politikenu diplomatski izvori u Bruxellesu.

"To ne znači da je donesena odluka. No, Rasmussen je neporecivo u igri", dodali su izvori. Liberala Andersa Fogha Rasmussena smatra se najbolje plasiranim kandidatom za nasljednika Nizozemca Jaapa de Hoopa Scheffera

Većina velikih sila NATO-a, posebice SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, podržala bi njegovu kandidaturu, piše agencija France presse.