VJEČNI VOĐA

Erdogan najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima 2023. godine

09.06.2022 u 17:58

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak da će se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima koji su predviđeni za lipanj 2023. godine, u prvoj službenoj najavi.

"Ovdje kažem, Tayyip Erdogan je kandidat Narodnog saveza za predsjednika", rekao je Erdogan pristašama u egejskom gradu Izmiru, govoreći o izbornom savezu s krajnje desnom Strankom nacionalističkog pokreta (MHP).

Mnogi promatrači smatraju da će izborna utrka sljedeće godine biti jedan od najkritičnijih izbora u nedavnoj turskoj povijesti.

Nakon gotovo 20 godina na vlasti, Erdoganova konzervativna islamska Stranka pravde i razvoja (AKP) izaći će na birališta u vrijeme rastuće valutne krize, najviše stope inflacije u dva desetljeća i rastuće nezaposlenosti, među drugim problemima.

Opozicija također optužuje Erdogana za pojačavanje zastrašivanja potencijalnih političkih suparnika u kontekstu izbora 2023. godine.

Stranke AKP i MHP su formirale savez na izborima 2018. godine, kad je Erdogan ponovno izabran s još većim ovlastima.

Tada su najveći protivnici bili Nacionalni savez, kao i glavna opozicijska stranka Republikanska narodna stranka (CHP) i stranka nacionalnih konzervativaca Iyi stranka.

Erdogan je u četvrtak također pozvao čelnika CHP-a, Kemala Kılıçdaroğlua da najavi ili svoju kandidaturu ili kandidaturu nekoga iz stranke.

Nedavno su se CHP-u i stranci Iyi pridružile još četiri opozicijske stranke, kako bi se dogovorili o strategiji da sruše ono što nazivaju Erdoganovom "autoritativnom" vladavinom.

Savez tek treba najaviti svoga predsjedničkog kandidata.