PRAVOSLAVNI BOŽIĆ

Episkop Sava: 'Smisao Isusova rođenja je poziv u zajednicu s Bogom'

07.01.2023 u 12:23

Bionic
Reading

Episkop marčanski Sava služio je božićnu liturgiju u u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg na kojoj je kazao da je smisao Isusova rođenja poziv u zajednicu s Bogom, a pročitana je i patrijarhova poslanica u kojoj poziva na molitvu za one 'među kojima bukti ratni oganj'

Vodeći liturgiju u Sabornoj crkvi ispunjenoj skelama, prvi put nakon potresa, u kojoj se obnova nastavlja, patrijarhov vikar Sava je čestitao svim vjernicima Božić tradicionalnim pozdravom 'Hristos se rodi', osobito onima koji zbog raznih razloga nisu mogli doći do hramova, a do kojih je vjernika liturgija stigla televizijskim prijenosom.

'Ovo je praznik rođenja Bogočovjeka Hrista, praznik nade, jer je on došao spasiti cijeli svijet', kazao je episkop Sava i naglasio da je Isus po svemu isti s čovjekom osim po grijehu.

Došao je da bi čovjeka pozvao da se vrati u zajednicu s Bogom, ali čovjek to nije prihvatio, kazao je i dodao da tajnu njegova rođenja nije moguće shvatiti ljudskim umom. Neka toplina betlehemske pećine ogrije srca svih vas, zaključio je patrijarhov vikar Sava. On je prethodno okupljenim vjernicima prenio čestitke i pročitao Božićnu poslanicu patrijarha Porfirija i svih arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve. Oni su pozvali na pridruživanje svima koji 'dijele isti, vječni, sveti i nepromjenjivi etos ili sistem vrijednosti'.

'Rođenje Hristovo je oduvijek i od svih poštovano i kao porodični praznik, praznik domaćeg ognjišta i njegove topline i zato je pogrešno da se na Badnje veče po ulicama i trgovima slavi na polupaganski način u polupijanoj atmosferi', kaže se u poslanici.

Zauzeli su se da djeca budu oblikovana ljubavlju, a ne mržnjom i agresivnošću, i za 'zaštitu porodice utemeljene u kršćanskim vrijednostima'. Ističu da posvećuju molitve onima među kojima bukti ratni oganj, a najprije 'jednovjernoj braća i sestrama iz Ukrajine i Rusije'. S tugom gledamo na ratne sukobe i žrtve, u čemu, javno ili tajno, učestvuju razni akteri, kaže se.

Posljedice tragičnog bratoubilačkog rusko-ukrajinskog sukoba, poticanog svakodnevno izvana, strašne su, a ratni požar, kao nikada do sada prijeti cijelom svijetu, rečeno je u poslanici, u kojoj se podsjeća na 'teror' koji se provodi nad preostalim nezaštićenim Srbima na Kosovu te ističe da i za Srbe na Kosovu trebaju važiti 'univerzalna ljudska prava i slobode kakve imaju Albanci i svi ljudi na svijetu'.