BOŽIĆ U MRAKU

Jedan od najtežih Božića: Nastavak borbi u Ukrajini unatoč obećanjima o primirju tijekom blagdana, Putin sam na misi

07.01.2023 u 10:28

Bionic
Reading

Iako je ruski predsjednik Vladimir Putin svojoj vojsci naredio 36-satno primirje na bojištu u Ukrajini, oružje, čini se, nije utihnulo. Obje strane međusobno se optužuju za nove napade. Za civile koji mjesecima nemaju ni struje, ni vode ni grijanja, ovo je jedan od najtežih Božića

Prvi ratom obilježen pravoslavni Božić. Mnogi su ga dočekali u mraku, bez božićnih lampica i bogatog blagdanskog stola. 'Imam dvoje djece i ove godine rekli smo im da Dedmorož, kako zovemo ruskog Djeda Mraza, neće doći. Ali vjeruju u Djeda Božićnjaka i Svetog Nikolu i od njih dobivaju poklone. Prvi put naša se djeca odmiču od svega što ih veže uz Rusiju', rekla je Ilona Bržezinska, stanovnica Buče, izvijestila je HRT-ova novinarka Tamara Marković.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin božićnu je liturgiju odslušao potpuno sam u sabornoj crkvi Navještenja u Kremlju. Državna televizija nakratko je prikazala Vladimira Putina samog u pozlaćenoj crkvi, te zatim nastavila s prijenosom liturgije u moskovskom hramu Krista Spasitelja.

Poglavar ruske pravoslavne crkve u božićnom se obraćanju ponovno dotaknuo Ukrajine. 'Svima želim poseban Božić. Želim vam da iskusite božansku prisutnost. Molimo svim srcem za članove obitelji, bližnje, za sebe i domovinu. Molimo za našu braću u Ukrajini koji su protjerani iz Kijevo-pečerske lavre. To je mjesto stoljećima bilo čuvar pravog neiskrivljenog pravoslavlja', rekao je Kiril, patrijarh Ruske pravoslavne crkve, javlja HRT.

Iako je Rusija unilateralno proglasila 36 sati mira, na bojištu se jučer svejedno mogla čuti topnička paljba. Zbog odluke o prekidu vatre, na ruskim društvenim mrežama zavladao je bijes. Dio Rusa primirje smatra svojevrsnom izdajom vojnika na bojištu, jer su prema ruskim izvorima njihove snage posljednjih dana ostvarile određene pomake. Ističu da je osvojeno selo Bahmutske, te je navodno probijena i ukrajinska obrana kod obližnjeg Soledara.  Ukrajinci su još prije isticali da Rusi intenziviraju napade na Soledar, jer ne mogu osvojiti Bahmut.

  • +13
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Sergey Baturin / Sputnik / Profimedia

U pripremi za proljetnu protuofenzivu, Sjedinjene Države šalju dosad najveći pojedinačni paket pomoći, vrijedan tri milijarde dolara. 'Prvi ćemo put dobiti oklopna vozila Bradley, to je upravo ono što nam treba. Doći će i nove puške i meci, uključujući one visoke preciznosti, nove rakete, novi dronovi0, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Dodatnu vojnu pomoć šalju i Pariz i Berlin. Francuska je obećala dopremiti lovce na tenkove AMX, a Njemačka će do kraja ožujka isporučiti 40 transportera Marder.

Pravoslavna Crkva Ukrajine slavi Božić u katedrali koju svojata i druga crkva

Pravoslavna Crkva Ukrajine, autokefalna pravoslavna crkva, održala je prvo misno slavlje za Božić u Kijevsko-pečerskoj lavri, najpoznatijem samostanskom kompleksu u Ukrajini koji je ranije koristila pravoslavna crkva povezana s moskovskom patrijaršijom.

Nekoliko stotina vjernika, deseci novinara i ministar kulture Oleksandr Tkačenko odazvali su se pozivu na bogoslužje u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Misu je uživo prenosila i ukrajinska televizija.

Do kraja 2022. najvažniju katedralu u Ukrajini koristila je rivalska Ukrajinska Pravoslavna Crkva, koja nije autokefalna i bila je do nedavno povezana s moskovskim patrijarhatom.

Ugovor o korištenju dviju glavnih od ukupno deset crkava u samostanskom kompleksu nije produžen Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi na kraju godine. Ukrajinska Pravoslavna Crkva drži da je takav postupak nezakonit.

Pravoslavna Crkva Ukrajine osnovana je uz državnu pomoć 2018. kako bi se smanjio utjecaj Rusije, a u 2019. carigradski ju je patrijarh kanonski priznao kao autokefalnu.