nove brojke

Epidemiološkim nadzorom obuhvaćeno 400 ljudi u Primorsko-goranskoj županiji

03.03.2020 u 15:11

Bionic
Reading

U Primorsko-goranskoj županiji oko 400 osoba je pod nadzorom epidemiologa i u 14-dnevnoj samoizolaciji zbog moguće infekcije koronavirusom, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare županijskog Stožera za zarazne bolesti.

Epidemiolog Rončević: Pod zdravstveni nadzor na dan ulazi 50-ak ljudi

Po riječima glavnog epidemiologa županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrice Rončevića, pod zdravstveni nadzor na dan ulazi 50-ak ljudi.

"Njih se ili trijažira ili im se daju savjeti, primjerice u vezi s putovanjem. Sada se nikome ne preporučuje odlazak na područja zahvaćena epidemijom uzrokovanom koronavirusom", rekao je.

Do sada je u na riječkom području zaraženo pet osoba iz jedne šire obitelji i nema naznaka da ima drugih žarišta, istaknuo je Rončević te dodao da su tri zaražene i oboljele osobe i dalje u bolnici, a dvije osobe u kojih je potvrđen koronavirus su u kućnoj samoizolaciji.

Mala je vjerojatnost da je netko od tih osoba zarazio nekoga, no, dodao je, provedena je epidemiološka obrada i svi su njihovi kontakti upozoreni li stavljeni pod nadzor.

Rončević je rekao i da se bolovanje za vrijeme samoizolacije može dobiti samo uz specijalistički nalaz epidemiologa. Bolest se može razviti u roku od 14 dana, a samoizolacijom smanjujemo rizik, no ne uklanjamo ga posve, dodao je.

Istaknuo je da na riječkom području još nema epidemije koja bi se, da je ima, sigurno manifestirala s više otkrivenih slučajeva iz različitih centara ili žarišta. Sada je vrlo mali rizik da se dobije bolest u Rijeci krećući se među ljudima od kojih poneki kihne, rekao je i dodao da je epidemija gripe još prisutna.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić poručio je građanima da prate servise javnog informiranja i preporuke u vezi s koronavirusom. Građani moraju poduzeti sve mjere samozaštite za sebe i za osobu pokraj sebe, dodao je.

Načelnik županijskog stožera: Ljudima u samoizolaciji treba zahvaliti, a ne ih šikanirati 

Ustvrdio je da je virus u Hrvatskoj pod kontrolom i da u ovoj fazi nije izašao izvan kontakata koje su detektirali epidemiolozi, a sa susjednim državama koordiniraju se aktivnosti i zajedno će donijeti mjere u vezi s migracijama preko granica.

Rekao je da je potreban krajnji oprez, posebice s obzirom na dnevne migracije ljudi kojima dolazi do mogućih ugroza i kontakata. Pozvao je građane da i dalje prijavljuju svoj boravak u Italiji i primjenjuju sve prepručene mjere opreza.

Marko Boras Mandić zahvalio je svim građanima koji su u samoizolaciji i koji su postupali po mjerama. "Njima treba zahvaliti, a ne ih šikanirati", istaknuo je i pozvao sve da tako postupe.

Rekao je da je civilna zaštita uvijek dva koraka ispred, pripravna za svaku situaciju. Na području županije određene su tri moguće lokacije za karantenu, od kojih će jedna, bude li potrebe, biti otvorena za svrhu, izvijestio je Marko Boras Mandić.