delta-varijanta

Epidemiologinja objasnila zašto je važno cijepiti se što prije: Jesen će skoro doći i dvije doze su potrebne za potpunu zaštitu

26.07.2021 u 09:56

Bionic
Reading

'Okupljanja su zaista visokorizična i ova mjera Stožera – to da se dolazi s covid-potvrdom, preboljenjem ili testom – zaista je važna', komentira nove mjere na Jadranu epidemiologinja HZJZ-a Zvjezdana Lovrić Makarić te je objasnila zašto je važno cijepiti se što prije

Učinkovitost cjepiva je visoka, rekla je za N1 Televiziju epidemiologinja HZJZ-a Zvjezdana Lovrić Makarić, istaknuvši da nijedno cjepivo nije sto posto učinkovito.

'Ipak, razvoj infekcije značajno je manji nego kod osoba koje nisu cijepljene.'

Sve ovisi o našem pridržavanju mjera, dodala je.

Ističe da, kad gledamo kontekst epidemiološke situacije, nije dobro.

'Trend porasta može se objasniti i kao posljedica varijante koja kruži – delta-soja. Cilj je da se trend porasta smanji. Delta je preuzela vodstvo u Hrvatskoj – 86 posto sekvenciranih uzoraka pripada delta-soju, a alfa-soj čini oko 15 posto. Oba soja su visokozarazna.

Među oboljelima je najviše mlađe populacije – od 20 do 40 godina.

Epidemiologinja ističe da je riječ o osobama koje su bile izložene infekciji uglavnom na javnim okupljanjima. Što se tiče cijepljenih, od hospitaliziranih zbog Covida tek je šest posto dobilo obje doze, rekla je epidemiologinja.

Prokomentirala je i kakva bi nam epidemiološka situacija mogla biti.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

'Imamo nesretnu okolnost – prisutnost delta-varijante. Po mojoj procjeni, brojke će ići gore. Ali kako sam već napomenula, sve ovisi o našem pridržavanju mjera', govori.

Objasnila je zašto je važno cijepiti se što prije.

'Jesen je vrijeme u kojem iz otvorenih prostora prelazimo u zatvorene, slabo ventilirane. Cjepivo protiv delta-varijante je učinkovito, ali prema nekim istraživanjima, učinkovitije je nakon druge doze, od primitka koje treba proći dva tjedna za potpunu zaštitu. Jesen će skoro doći i dvije doze su potrebne za potpunu zaštitu, kao i ova dva tjedna da budemo potpuno zaštićeni', rekla je.