prirodan tijek

Epidemiologinja Nonković: Očekujem smirivanje pandemije kroz idućih nekoliko tjedana

26.04.2021 u 13:01

Bionic
Reading

Brojke neće pokvariti sezonu, mi smo na vrhuncu trećeg vala. Poduzima se sve kako bi se pozitivne osobe i njihove kontakte izoliralo i tako spriječilo širenje zaraze koronavirusom. Očekujem kroz narednih nekoliko tjedana smirivanje, to je prirodni tijek pandemije, smatra epidemiologinja Diana Nonković.

'Cijepljenje će biti važno i veliko oružje u sprječavanju širenja zaraze', rekla je Diana Nonković, epidemiologinja, javljajući se za podnevni Dnevnik HTV-a.

Uvjerena je da će nadolazeća turistička sezona biti bolja nego prošlogodišnja. A kako bi se to i ostvarilo, prije nekoliko dana počelo je cijepljenje djelatnika u turizmu. Za sve one koji idu na bilo kakvo putovanje, a nisu se još cijepili, potreban je negativan test. Kako bi olakšala svojim putnicima, Zračna luka Split uvela je testiranje na Covid i brzim i PCR testovima, ali uz naplatu.

'Rekcije putnika su poprilično dobre, zasad ih je malo. Ovaj cijeli tjedan predviđen je kao uhodavanje da se vide reakcije aviokompanija i putnika, da se vidi kako će sve teći', rekla je HRT-ova Anita Markovina Radnić.

Ako putnik pri dolasku ili odlasku iz Hrvatske dobije pozitivan nalaz, postoji uhodani protokol koji se u tom slučaju slijedi.

 'Sve je lani prolazilo kako treba. Čim se utvrdi pozitivan nalaz, javlja se dežurnom epidemiologu, on kontaktira pozitivnu osobu, ta osoba se upućuje - sve smjernice za izolaciju, a isto tako na mogućnost smještaja, da li u smještaju gdje je bio, postoji li mogućnost repatrijacije ili postoji uvijek mogućnost karantene koju svaka županija treba imati, objasnila je Nonković.