Rasprava o mjerama 'U mreži Prvog'

Pavić Šimetin: Popuštanje mjera nije bilo preuranjeno, Diana Nonković: Ne možemo zauvijek biti zatvoreni

09.03.2021 u 08:26

Bionic
Reading

Prije tjedan dana u većini zemlje ublažene su epidemiološke mjere - o tome kako se to odražava na epidemiološku situaciju govorilo se u emisiji U mreži Prvog. Na pitanje je li se prerano išlo u opuštanje odgovorila je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin odgovorila je da popuštanje mjera nije bilo preuranjeno

'Naši građani, ali i gospodarstvenici, zaželjeli su se određenih popuštanja mjera. Puno je čimbenika koji utječu na epidemiološku situaciju, nije to samo situacija kod nas već se gleda i situacija u zemljama u okruženju, a tu je i pojava novih sojeva virusa. Sve to utječe na epidemiološku situaciju', poručila je Pavić Šimetin za HRT.

Ističe kako je poboljšanje epidemiološke situacije pokazalo da se naši građani mogu pridržavati mjera. 'Strože mjere su donesene 27. studenoga. Dva tjedna nakon toga primijećen je veliki pad u incidenciji i u broju novih slučajeva. Nakon toga kontinuirano bilježimo pad', rekla je Pavić Šimetin dodavši da ipak u posljednja dva tjedna bilježimo stagnaciju i blagi porast incidencije.

Smatra da je to dobar pokazatelj kako se mjerama može postići poboljšanje situacije. - Stroge mjere i stroga zatvaranja ne mogu dugo biti na snazi tako da je uvijek u pitanju balans između epidemiološke situacije i mjera s ciljem da se uz najblaže mjere postigne najbolji rezultat, poručila je.

Epidemiologinja Nastavnog zavoda Splitsko dalmatinske županije Diana Nonković poručuje kako ne možemo zauvijek biti zatvoreni.

  • +12
Počelo masovno cijepljenje u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic

'Split tradicionalno pripada mediteranskom okruženju i mi puno više živimo vani nego u kuća, ma i ja vjerujem da je mojim sugrađanima možda i teže palo biti u svojevrsnom pritvoru i sve to ograničavanje aktivnosti koje su sastavni dio naše svakodnevice. Ne možemo zauvijek biti zatvoreni, ne možemo stalno ograničavati kretanje jer društvo nema samo epidemiološki aspekt već i onaj gospodarski te aspekt psihičkoga zdravlja, istaknula je dodavši da se svi trude, rade svoj posao te da će se vidjeti kako će se situacija s epidemijom dalje razvijati'.

Kaže kako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji utorak postao dan s najvećim brojem novozaraženih. 'To pripisujemo vikendu, odnosno petku i suboti kada se događa veći broj zaražavanja, što se poklapa s pojavom novog britanskog soja virusa koji ima znatno kraću inkubaciju'.

Cijepljenje u Karlovcu Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Načelnik Stožera Dubrovačko neretvanske Joško Cebalo kaže kako je Dubrovačko-neretvanska županija dugo bila s gotovo najboljom epidemiološkom situacijom u zemlji da bi se to u posljednjih nekoliko tjedana pogoršalo.

'To dokazuje kaliko je borba protiv ove epidemije neizvjesna. Moram istaknuti da epidemiološka situacija na cijelom Dubrovačko-neretvanskom području nije jednaka, tako na području doline Neretve i otocima imamo relativno dobru situaciju doka na širem dubrovačkom području u pogoršanju. Mi smo zbog toga HZJZ-u uputili prijedlog za uvođenje nužnih epidemioloških mjera i to za 5 jedinaca lokalne uprave - grad Dubrovnik, te za općine Konavle, Župa Dubrovačka, dubrovačko Primorje i Ston, koje je Nacionalni stožer i prihvatio, rekao je. Učenici u gradu Dubrovniku, Konavlima i Župi Dubrovačkoj nastavu prate na daljinu.'

Cebalo kaže kako će ta odluka biti na snazi do 14. ožujka. O tome kada će se otvoriti terase ugostiteljskih objekata nije želio kalkulirati. 'Nezahvalno je o tome govoriti. Trenutačna situacija pokazuje stagnaciju broja novooboljelih. Mi ćemo krajem tjedna imati sastanak županijskog stožera, konzultirat ćemo se i s čelnicima jedinica lokalne uprave i nakon toga donijeti odluku', najavio je.