'NISMO INKVIZICIJA'

Epidemiolog Vitalia: Prešućuju nam kontakte, a mi znamo da su ih neki imali i do 40

16.09.2020 u 11:35

Bionic
Reading

U Požeško-slavonskoj županiji u zadnja 24 sata 16 novih osoba zaraženo je koronavirusom, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite, iz kojega povećanje broja oboljelih povezuju sa širenjem zaraze na maturalnim zabavama i svadbama.

Iz Stožera su s konferencije za novinare objavili kako su na području županije trenutno 134 osobe pozitivne na koronavirus, od kojih je devet pod nadzorom liječnika u požeškoj i osječkoj bolnici te u zagrebačkoj Klinici "Dr. Fran Mihaljević".

"Očekujemo da će nove mjere koje su na snazi (od 7. rujna) pokazati efekt za desetak dana. Požeško-slavonska županija do sada je bila među boljima, ali incidenti kroz maturalne zabave i svadbe rezultirali su povećanim brojem oboljelih", izjavio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević.

Građanima je poručio kako uz odgovornost prema sebi, svojim bližnjima i široj zajednici mogu spriječiti širenje zaraze, pri čemu nošenje maske, držanje distance i pojačana higijena smanjuju širenje zaraze za 70 posto.

Građani često prešućuju kontakte sa zaraženima

Glavni županijski epidemiolog Ante Vitalia posebno je apel uputio vezano uz davanje podataka o kontaktima covid-19 pozitivnih osoba jer građani, upozorio je, često prešućuju kontakte sa zaraženim osobama.

"Mi nismo nikakva inkvizicija, to je potreba zbog njih, njihovih obitelji, njihovih kontakata. Znamo jasno da su neke osobe imale 20, 30, 40 kontakata, a kažu nam dva, tri, pet kontakta", rekao je Vitalia.

Apel građanima uputio je i župan Alojz Tomašević, pozivajući i poduzetnike da se pridržajavu propisanih mjera.

Tomašević je posebno istaknuo kako se prolazeći gradom jasno može vidjeti tko poštuje mjere, te je kao mogućnost u postrožavanju mjera najavio i ograničavanje broja sjedećih mjesta u ugostiteljskim objektima.

Zbog više slučajeva zaraze te propisane izolacije ili samoizolacije za sedam je dana odgođena sjednica županijske Skupštine koja se danas trebala održati. Pod epidemiološkim mjerama između ostalih je i potpredsjednica Skupštine te gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.