tipično za ranu jesen

Epidemija šarlaha u nekim osječkim vrtićima nakon 15 godina

22.10.2018 u 13:02

Bionic
Reading

Nakon 15 godina u pojedinim osječkim vrtićima ponovno se pojavio šarlah. Pedijatri objašnjavaju kako je riječ o redovitoj zaraznoj bolesti u jesen, samo što je posljednjih godina manje izražen

'Posljednje dvije ili tri godine imali smo nešto veću epidemiju vodenih kozica u Osijeku, a nešto manje oboljelih od šarlaha. No, šarlah je tu svake godine i tipičan je za ranu jesen. Nije rijetkost zamijeniti ga s nekom drugom bolesti zbog osipa. Često dok ne napravimo krvne pretrage sumnjamo u šarlah, a ispostavi se da to nije ta bolest', rekla je osječka pedijatrica Vlatka Krizmanić za Glas Slavonije.

Dodala je kako je ovih dana nešto veći broj oboljele djece od enterovirusa s tipičnim simptomima kao što su povišena temperatura, bol u trbuhu i povraćanje.

'Sada je vrijeme i enteroviroza i rota virusa te šarlaha i kozica. Onda će u prosincu doći do kratkotrajnog smanjenja intenziteta oboljelih. To je vrijeme kada naglo zahladi, a novi val oboljelih opet možemo očekivati u siječnju kada krene sezona gripe', objasnila je Krizmanić.

Podsjeća se kako je šarlah bolest koju izaziva bakterija beta-hemolitički streptokok skupine A. Infekcija je praćena grloboljom, glavoboljom, povraćanjem i groznicom. Streptokok također proizvodi toksine (otrove) koji izazivaju crveni osip te crvenilo lica, a prema kojemu je šarlah dobio ime. Razdoblje inkubacije je kratko, od jedan do tri dana, rjeđe dulje. Osip se obično pojavljuje unutar dva dana trajanja bolesti, a može trajati do tjedan dana. Obično počinje oko vrata, ispod ruku, ili na preponama, a potom se širi tijelom. Dlanovi i tabani obično su pošteđeni. Osip je svijetlocrven, s malim kvržicama, pa to izgleda kao 'brusni papir'. Često se pojavljuju crvene linije na kožnim pregibima oko vrata ili laktova. U roku od deset dana koža će se početi ljuštiti kao da je opečena suncem, piše Glas Slavonije.

Šarlah je najčešći u dobi od četiri do osam godina, a liječi se antibioticima. Rijedak je u djece mlađe od dvije godine zbog prisutnosti majčinih protutijela. Kod sumnje na šarlah važno je otići liječniku kako bi se dobio pravilan tretman, a bolest traje tjedan ili manje.