REKORDAN BROJ ZARAŽENIH

Veliku Britaniju zahvatila epidemija šarlaha

05.02.2018 u 15:51

Bionic
Reading

Veliku Britaniju zahvatila je epidemija šarlaha, a broj zaraženih najviši je od 60-ih godina prošlog stoljeća

Britanski zavod za javno zdravstvo priopćilo je kako je od početka godine zabilježeno čak 735 slučajeva zaraze na području Engleske i Walesa. Prošle pak godine ukupan broj zaraženih bio je 17.350.  

Šarlah je zarazna bolest koja se javlja prije svega kod djece između četiri i dvanaest godina.

Uzrokuje ju bakterija streptokok skupine A, a karakteriziraju je osip, bol u grlu i temperatura. Danas nije toliko uobičajena i manje je opasna nego što je bila nekad.

Potpun oporavak je uobičajen. Kod liječenja ove bolesti bitno je popiti kuru antibiotika do kraja kako bi se izbjegle naknadne komplikacije.

Period inkubacije je kratak i traje od jednog do tri dana.

Terapija se temelji na antibioticima i to prvenstveno na penicilinu, a ako je pacijent na njega alergičan, tada se u terapiju uključuju neki drugi antibiotici.

Dan nakon početka terapije bolesnik više nije zarazan, a bolest se dosta lako i efikasno liječi i rijetko se javljaju bilo kakve komplikacije. Pacijentima se preporučuju mirovanje, uravnotežena prehrana i dovoljno tekućine.

Uz adekvatno liječenje oboljelih nužno je provođenje drugih mjera za sprečavanje širenja šarlaha. To se prvenstveno odnosi na provođenje higijenskih mjera (pranje ruku, posebno nakon kihanja, kašljanja ili brisanja nosa) te adekvatno čišćenje svih predmeta s kojima su oboljele osobe dolazile u kontakt.