sve više slučajeva

Epidemija atipične upale pluća i u Danskoj: Što je Mycoplasma pneumoniae

30.11.2023 u 15:46

Bionic
Reading

Danski Statens Serum Institut (SSI) priopćio je da su atipične upale pluća, čiji je uzročnik Mycoplasma pneumoniae, dosegle razinu epidemije, s porastom koji je započeo u ljeto, ali je značajno povećan u proteklih pet tjedana, objavio je Avian Flu Diary

Prošlog tjedna Nizozemska je izvijestila o velikom porastu upale pluća kod djece i mladih, a takav trend prisutan je još od kolovoza, prema vladinom izvješću koje je objavila platforma FluTrackers.

Izvješća o sve brojnijim slučajevima upale pluća u nekim europskim zemljama objavljuju se istovremeno s vijestima o pretrpanim pedijatrijskim bolnicama i klinikama u Kini, u kojoj haraju različiti uzročnici respiratornih bolesti, uključujući Mycoplasma pneumoniae, a koja izaziva bolest poznatu kao 'hodajuća upala pluća'.

Porast respiratornih infekcija u Kini potaknuo je strah da iza porasta stoji novi patogen. U Danskoj širenje Mycoplasma pneumoniae raste diljem zemlje, s 541 prijavljenim slučajem prošlog tjedna, trostruko više nego sredinom listopada. SSI navodi da se epidemije javljaju otprilike svake četiri godine, s najvećom incidencijom u jesen i ranu zimu.

Kineski kliničari, citirani u medijskim izvješćima, rekli su da je, prije covida, u toj zemlji dolazilo do povećanja oboljelih od bakterije Mycoplasma pneumoniae svakih tri do sedam godina.

Tajvan se priprema za mogući val

Tajvanski dužnosnici poručili su da, iako Mycoplasma pneumoniae cirkulira na niskim razinama, s obzirom na porast u sjevernoj Kini poduzimaju korake za povećanje proizvodnje i uvoza azitromicina, glavnog lijeka koji se koristi za liječenje infekcije, izvijestila je tamošnja središnja novinska agencija. Trenutno ti slučajevi čine manje od jedan posto bolesti sličnih gripi dijagnosticiranih u tajvanskim bolnicama prošlog mjeseca.

  • +8
Redovi za testiranje na hripavac u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Što je Mycoplasma pneumoniae?

Mycoplasma pneumoniae (M. pneumoniae) jedan je od najmanjih organizama sposobnih za samostalni život i uobičajen je patogen u dišnom sustavu. Od 120 izoliranih vrsta, 13 uzrokuje bolest u ljudi, no samo četiri su dobro poznate patogene vrste (M. pneumoniae, M. hominis, M. genitalium, Ureaplasma urealyticum). Smatra se 'atipičnim' patogenom jer mu nedostaje stanična stijenka, zbog čega nije vidljiv bojenjem po Gramu, a nije ni osjetljiv na antibiotike koji inhibiraju sintezu stanične stijenke, u prvom redu beta-laktame, navodi portal Pliva zdravlje.

Infekcija se prenosi kapljično, a period inkubacije iznosi dva do tri tjedna. Upale se javljaju cijele godine, no učestalost raste tijekom ljeta i dosiže vrhunac u jesen ili zimu. Epidemije se češće javljaju u zajedničkim kućanstvima, a kao predisponirajući faktori spominju se pušenje te niske vrijednosti specifičnog IgG protutijela.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'