NA UDARU I ODRASLI

U zagrebačkim vrtićima pojavila se bolest šake, usta i stopala. Ovo su simptomi

17.11.2023 u 21:01

Bionic
Reading

Pojedini zagrebački vrtići upozoravaju roditelje na pojavu bolesti šake, usta i stopala. To je blaga febrilna bolest koju karakterizira pojava mjehurića (vezikula) na dlanovima i tabanima te u ustima. Uzrokuje je virus Coxsackie tipa A, a iako od nje najčešće obolijevaju djeca do deset godina starosti, simptomi se mogu pojaviti i kod odraslih osoba

Iz HZJZ-a su za N1 naveli da ne vode zasebnu evidenciju brojeva ove bolesti već je ubrajaju u enteroviroze. Pojedinačni slučajevi mogu se javljati tijekom cijele godine, ali epidemije se obično bilježe ljeti i u ranu jesen.

Inkubacija traje tri do pet dana, a prvi simptomi su povišena tjelesna temperatura (38 do 39°C), gubitak apetita i grlobolja. Još jedan karakterističan simptom ove bolesti je pojava mjehurića (vezikula) u usnoj šupljini i na jeziku. Kod velika većine pacijenata razvije se osip nalik prištićima sive boje s crvenim rubom na prstima nogu, ruku te na dlanovima i stopalima, koji može potrajati i do deset dana.

Izvor zaraze su najčešće osobe s asimptomatskom infekcijom, kažu u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije. Zaražene osobe izlučuju virus sekretom ždrijela i stolicom, a zarazne su i nekoliko tjedana nakon prestanka simptoma. Bolest se prenosi u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom i širi se i indirektno preko različitih predmeta.

Ne primjenjuje se nikakva specifična terapija, liječenje je simptomatsko. Uzimaju se lijekovi koji ublažavaju bol i snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu. Ukoliko je potrebno, za promjene na koži koje puknu može se primijeniti antibiotik. Zbog bolnog i otežanog gutanja, važno je da se uzima dovoljno tekućine kako bi se spriječila dehidracija.