IZGLASANA REZOLUCIJA

EP poziva Poljsku da ženama osigura pravo na siguran pobačaj

11.11.2021 u 19:25

Bionic
Reading

Europski parlament izglasao je u četvrtak rezoluciju u kojoj je pozvao poljsku vladu da ženama osigura pravo na siguran pobačaj, ali i sigurno okruženje u kojem organizacije civilnog društva mogu nesmetano zagovarati seksualna i reproduktivna prava žena

Rezolucija je izglasana povodom prve obljetnice kontroverzne odluke poljskog Ustavnog suda kojom je de facto zabranjen pobačaj u Poljskoj. Podržala su je 373 zastupnika, njih 124 bilo je protiv, a 55 suzdržanih.

U dokumentu EP poziva poljsku vladu da „poštuje i promiče prava žena na život, zdravlje i ravnopravnost te da svim ženama osigura sigurne, zakonite, besplatne i visokokvalitetne usluge u pogledu pobačaja“. EP u rezoluciji također navodi da sadašnji restriktivan zakon o pobačaju, "ugrožava zdravlje i živote žena, te je već doveo do najmanje jednog smrtnog slučaja".

Poljski Ustavni sud u listopadu prošle godine donio je odluku kojom se pobačaj zabranjuje osim u slučajevima silovanja, incesta ili ugroze majčinog zdravlja. Aktivisti za ljudska prava prošli tjedan su pozvali građane na prosvjede nakon tragične smrti tridesetogodišnje Izabele u gradiću Pszczyni, smatrajući da je njezin život mogao biti spašen da su liječnici prekinuli trudnoću koja je ugrožavala njezino zdravlje.

Poljski eurozastupnik Robert Biedron rekao je da je Izabela umrla "jer je skupina vjerskih fanatika u Poljskoj odlučila da je fetus važniji od života žene". "Sada znamo da Izabela nije jedina žrtva ove odluke. Tu je i Ana, a vjerojatno i druge žene čija imena ostaju nepoznata. Ako ne zaustavimo fanatike iz PiS-a uslijedit će i druge", rekao je Biedron, referirajući se na vladajuću stranku Prvo i pravda (PiS).

Jedan od autora rezolucije Fred Matić, hrvatski eurozastupnik iz redova socijaldemokrata, ocijenio je u četvrtak u priopćenju za medije kako ova „de facto zabrana pobačaja ugrožava zdravlje i živote žena i djevojaka u Poljskoj i sada vidimo šokantne posljedice toga s već dva izgubljena života."

"Izabela i Ana su, nažalost, preminule upravo zbog te odluke i ovom Rezolucijom ponovno dajemo do znanja da je ta odluka protivna vrijednostima Europske unije“, rekao je Matić u priopćenju.

U Rezoluciji je istaknuto kako zabrana prava na pobačaj ne smanjuje potrebu za pobačajima. Brojne su žene, zbog zakonskih ograničenja, prisiljene posegnuti za nesigurnim pobačajima ili otputovati u inozemstvo, što može negativno utjecati na fizički i mentalni integritet žena.

Smatrajući kako je ženama i djevojkama potrebna zaštita od rodno uvjetovanog nasilja, Matić je kazao da više „ne možemo tolerirati da se Komisija skriva iza argumenta nacionalnih kompetencija i konstantno bježi od odgovornosti sankcioniranja Poljske i ostatka družine koji misle da je u redu uzimati europske novce i pritom pljuvati na sve europske vrijednosti.“

Među ciljevima Rezolucije ne nalazi se samo zahtjev da potpunom dekriminalizacijom pobačaja. Kako bi se osnažila potpora demokraciji i vladavini prava, europarlamentarci zahtijevaju od poljske vlade da zaustavi neprijateljsku retoriku usmjerenu protiv boraca za ljudska prava i reproduktivna prava žena.

Dodaju kako aktivisti imaju pravo na kritiku vladinih politika i izražavanje osobnog mišljenja bez straha od kaznenog progona ili sličnih posljedica. Zbog toga su zatražili od Europske komisije da osigura odgovarajuća sredstva za civilnog društva koje se bave edukacijom javnosti o spolnom i reproduktivnom zdravlju i pravima.