talijanski div

Eni na meti kritika zbog destilata palminog ulja u biogorivima

29.01.2024 u 16:35

Bionic
Reading

Talijanska energetska tvrtka Eni koristi destilat palminog ulja u proizvodnji biogoriva unatoč upozorenjima znanstvenika o krčenju šuma radi sadnje plantaža, izvijestila je europska ekološka udruga Transport & Environment

Europska komisija upozorila je 2019. da uzgoj palmi za potrebe proizvodnje palminog ulja dovodi do prekomjerne deforestacije, zatraživši od članica da ograniče njegovu upotrebu u proizvodnji biogoriva do 2023. godine. Od 2030. goriva više ne bi trebala sadržavati palmino ulje.

Talijanski Eni obećao je 2020. da će do 2023. prestati koristiti palmino ulje u rafinerijama. U listopadu 2022. objavili su da su ispunili obećanje.

Ekološka udruga T&E podastrla je u izvješću "Prekršeno obećanje: kako se Enijeve rafinerije još uvijek oslanjaju na proizvode na bazi palminog ulja" dokaze da su tankeri Enijevim rafinerijama i prošle godine dopremali destilat masne kiseline palminog ulja (PFAD), nusproizvod palminog ulja.

"I to unatoč znanstvenim studijama koje pokazuju da su PFAD-ovi, uz sirovo palmino ulje, pokretač deforestacije", naglasila je udruga u izvješću.

Dokazi su u suprotnosti s Enijevim obećanjem iz 2020. godine da će postupno izbaciti iz uporabe sirovo palmino ulje i njegove destilate, upozoravaju.

Eni je odgovorio da od kraja 2022. ne koristi palmino ulje, napominjući da je upotreba PFAD-a dozvoljena, i prema talijanskim i prema zakonima EU-a.

"PFAD je otpadni nusprodukt procesa rafiniranja palminog ulja", naglasili su, dodajući da se njegova upotreba ne bi trebala izjednačavati s upotrebom palminog ulja.

I mnogi drugi proizvođači biogoriva, uključujući i najvećeg na europskom tržištu, Neste, smatraju PFAD otpadnim proizvodom u procesu prerade.

U listopadu 2022. Eni je objavio da više neće nabavljati palmino ulje, dodavši da to ne vrijedi za otpadne nusproizvode. Do tada planirali su izbaciti iz upotrebe i ulje i otpadni proizvod.

T&E objašnjava da naftne kompanije i proizvođači biogoriva uglavnom svrstavaju PFAD u kategoriju "otpada i ostataka" kako bi emisiju štetnih plinova u proizvodnji isključili iz izračuna utjecaja nusproizvoda na klimu.