kontroverzna sirovina

Krumpir ili kolači na palminu ulju? Europa je našla zamjenu za suncokret iz Ukrajine, ekološki aktivisti užasnuti 'horror' alternativom

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 20.04.2022 20:19
  • Objavljeno 20.04.2022 u 20:19
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Zikri Maulana / Zuma Press / Profimedia

Zbog rata u Ukrajini dobar dio svijeta mogao bi se naći u problemima zbog nestašice suncokretova ulja. Neke europske zemlje, poput Španjolske, jako su ovisne u uvozu iz Ukrajine. Ako još nije stao, uvoz je u najmanju ruku neizvjestan zbog rata, a kao alternativa suncokretu nameće palmino ulje koje se uvozi iz Azije

Rusija i Ukrajina dva su najveća svjetska proizvođača suncokretova ulja koje se koristi za sve, od prženja krumpirića do proizvodnje majoneze i dječje hrane. Zbog rata izvoz je potonuo, pa neke zapadne kompanije razmišljaju o povratku na sojino, ali i kontroverzno palmino ulje, nakon čije proizvodnje diljem Azije ostaje 'spaljena zemlja' te je ono glavni faktor deforestacije.

Britanski maloprodajni lanac Iceland nema problema s time te su već najavili povratak palminom ulju i nisu jedini koji planiraju povratak na uvoz iz Azije. Nekoliko značajnih europskih prehrambenih kompanija za Politico je najavilo iste mjere jer su i palmino i sojino ulje 'najočitija zamjena za suncokret'.

  • +6
  • +3

Proizvodnja palmina ulja

Izvor: Profimedia / Autor: Zikri Maulana / Zuma Press / Profimedia

Proizvođači palmina ulja, uglavnom iz Malezije i Indonezijem gdje se proizvodi 85 posto svjetske ponude, zadovoljno trljaju ruke te se vesele ponovnom otvaranju europskog tržišta koje im je bilo godinama nedostupno.

Kao posljedica rata u Ukrajini, cijene palmina ulja skočile su na rekordno visoke razine, iako se na statistikama izvoza ne vidi značajan rast prodanih količina. EU diplomati se brinu, piše Politico, da će zbog loših zakona o sljedivosti, na stolovima europskih potrošača završiti ulje koje nije ekološki održivo.

'Visoke cijene će potaknuti sadnju palmi i sječu postojećih nasada', upozorava aktivist Norman Jiwan te dodaje da postojeći proizvodni kapaciteti ne mogu namiriti Europu niti nadomjestiti uvoz iz Rusije i Ukrajine zbog čega azijske prašume čeka horror scenarij.

Kako će potražnja za uljem rasti, sve će više palmi nastradati, pa ekolozi već sad upozoravaju da bi pod sjekiru mogle otići i prašume te staništa orangutana, a posljedično će porasti i emisije stakleničkih plinova protiv kojih se do sada Europa zdušno borila.

  • +3

Suncokret

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Šef trgovačkog lanca Iceland's Richard Walker kaže kako mu je jako žao što na police dućana mora vratiti palmino ulje, ali i kako mu je alternativa bila micanje čitavog niza prehrambenih proizvoda iz trgovine. Na zapadnoeuropskim tržištima se već sad osjeti da se male prehrambene kompanije prebacuju na palmino ulje, dok velike još uvijek troše zalihe suncokreta kako ne bi imale reputacijske štete.

Sophie Ionascu, glasnogovornica talijanske cehovske prehrambene udruge ANIA, kaže kako njihovi članovi žurno traže 'zelenije' alternative suncokretu, ali i kako su takve opcije vrlo ograničene. Barilla, jedan od najvećih talijanskih proizvođača tjestenine, jasno je poručila kako se na palmino ulje, koje su izbacili iz upotrebe 2016., ne vraćaju već da će u proizvodnji koristiti maslinovo i sojino ulje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!