UREDNIČKI PROPUSTI

'Emisija 'Otvoreno' gubi vjerodostojnost'

23.06.2009 u 17:15

Bionic
Reading

Glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić na današnjoj je sjednici Programskog vijeća HRT-a iznio prijedlog izmjena i dopuna Statuta HRT-a, kojima bi se bolje definirale javne zadaće HRT-a, uvelo tijelo za nadzor nad javnim sredstvima te proširila mjerodavnost Vijeća u vezi s novim kanalima

ZAGREB - Tijekom dugotrajne rasprave članovi Programskog vijeća HRT-a očitovali su se o predloženim promjenama i zatražili neke svoje, koje, uz ostalo, uključuju veće ovlasti iz područja revizije. Usto, raspravljalo se o tome ima li Programsko vijeće HRT-a pravo predlagati izmjene Statuta ili je predlaganje izmjena Statuta isključivo u nadležnosti Ravnateljstva HRT-a.

Dogovoreno je da će se o izmjenama i dopunama Statuta HRT-a ponovno raspravljati na idućoj sjednici Programskog Vijeća, nakon što se Ravnateljstvo HRT-a idućeg tjedna očituje o sadašnjim prijedlozima. Također, do 3. srpnja će članovi Vijeća Ravnateljstvu HRT-a moći uputiti svoje prijedloge i primjedbe.

Tijekom rasprave o programu HRT-a, između dviju sjednica Vijeća, pojedini vijećnici ocijenili su da emisija 'Otvoreno' gubi vjerodostojnost zbog uredničkih propusta te da se u njoj često pojavljuju isti gosti. Hašim Bahtijari istaknuo je da su na dan smjene ravnatelja policije Vladimira Fabera i posjeta kineskog predsjednika Hrvatskoj kao tema izabrane seksualne navike Hrvata.

Siniša Grgić upozorio je na veliki broj pritužbi na pristran prijenos određenih sportova, a Suzana Jašić na problem kašnjenja isplate honorara, dodavši da su honorari  manji za 50 posto. Anja Šovagović Despot upozorila je na male honorare glumaca, dodavši da jedan dan snimanja konja košta deset puta više od snimanja jednog glumca. S tim se složio i Želimir Mesarić, koji drži da je napad na honorare glumaca napad na njihov dignitet.

Ravnatelj Hrvatske televizije Blago Markota rekao je da je u tijeku isplata honorara za travanj te da se provodi analiza o tome koliko vanjskih suradnika HTV treba.