PROSVJED U SPLITU

'Elektrane na Cetini su veći sukob interesa nego kod Karamarka i MOL-a'

06.11.2017 u 13:58

Bionic
Reading

Uoči tematske sjednice Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, na kojoj se raspravlja o gradnji termoelektrane na jezeru Peruća, vijećnike i pozvane stručnjake dočekao je bučan prosvjed: Usprkos nevremenu i olujnom jugu, članovi inicijative Ne daj se, Cetino još jednom su se usprotivili 'katastrofalnom projektu koji će uništiti ovu rijeku i ostaviti pola milijuna ljudi bez pitke vode'

'Prvi ću dovesti narod da ga vlastitim tijelima pokuša spriječiti', objavio je znanstvenik Mislav Cvitković, dok je jedan od organizatora Ante Janković rekao da su oponenti uspjeli 'razbiti studiju utjecaja na okoliš u svim njenim elementima'.

'Danas smo tu da podsjetimo vijećnike da rade svoj posao za javno dobro. Žalosno je to da nas desetak cijelo vrijeme branimo interese države i naroda', kazao je Cvitković.

Prosvjednici oštro upozoravaju na ulogu potpredsjednice Vlade Martine Dalić i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, čiji se suprug označava kao jedna od ključnih osoba cijelog projekta. Podršku im je dao Miro Bulj iz Mosta, na čiju je inicijativu i sazvana tematska sjednica Skupštine.

'Neka Plenković štiti javne, a ne privatne interese. Karamarko, afera Konzultantica i MOL su male bebe u odnosu na ovaj sukob interesa', kazao je Bulj i upozorio da je reverzibilna hidroelektrana Vrdovo, odnosno projekt također u vlasništvu supruga ministrice Burić, u međuvremenu progurana kao strateški projekt.

Župana Blaženka Bobana ispred dvorane su dočekali zvižduci, a on se u izjavi novinarima donekle ogradio od cijelog projekta.

  • +9
Prosvjed članova inicijative Ne daj se, Cetino uoči sjednice Županijske skupštine Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Dobro je i zdravo za sve nas da Cetinu oslobodimo takvih pothvata', kazao je i izazvao odobravanje okupljenih. Tvrdi da o samoj gradnji uopće nije razgovarao ni s investitorima iz tvrtke Vis Viva, ali ni s ministricama Dalić i Pejčinović Burić.

Dok je trajao prosvjed uz kišu, sama sjednica započeta je burnom reakcijom Mire Bulja jer, kako tvrdi, vijećnici nisu dobili nikakve materijale i ne znaju o čemu će uopće raspravljati.

'Predsjednik Petroslav Sapunar ponaša se kao da je ovo firma njegovog šurjaka Željka Keruma. Zbog naroda koji nas je izabrao moramo raditi transparentno, a ovakve sjednice ne postoje ni u Sjevernoj Koreji', kazao je Bulj i upozorio da se pokušavaju stvoriti strateški problemi 'predaje energetike u privatne ruke'. Sapunar je pak odgovorio da vijećnike 'nije želio zamarati suhoparnim brojkama'.