ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU

El Niño će zagorčati prvenstvo, osobito Hrvatskoj!

13.05.2014 u 15:28

Bionic
Reading

Ovogodišnje nogometno prvenstvo u Brazilu mogao bi uvelike pokvariti meteorološki fenomen poznat kao El Niño

Klimatolozi procjenjuju da je vjerojatnost da će u lipnju i srpnju zadesiti krajeve u kojima će se održavati natjecanje oko 60 posto, a mnogi igrači nisu navikli na paklene vrućine koje obično sa sobom nosi.

Prognoze osobito zabrinjavaju britanske stručnjake jer otočki nogometaši tradicionalno imaju problema s toplinskim udarima.

El Niño je klimatska pojava uzrokovana pojasom neuobičajeno tople oceanske vode koji se povremeno stvara uz pacifičke obale Južne Amerike. Obično se može najaviti kada vode budu za najmanje 0,5°C toplije od prosjeka kroz duže razdoblje od tri ili više mjeseci. Ovisno o lokaciji, uzrokuje snažno izražene vremenske ekstreme kao što su vrućine, suše, kiše i poplave.

U nekim dijelovima svijeta može uzrokovati velike suše, a u drugima poplave. Primjerice, u Peruu El Niño stvara probleme ribarima jer temperature mora porastu, međutim u istoj zemlji poljoprivrednicima donosi veće urode.

Klimatolog dr. Nick Klingaman smatra da će britanski reprezentativci, navikli na vlažno i prohladno vrijeme, ponajviše problema imati u utakmicama drugog kruga koje će igrati na jugu i istoku zemlje gdje će vrućine biti najizraženije.

Naša reprezentacija trebala bi biti malo bolje pripremljena za vrućine. El Niño bi mogao značajnije utjecati na našu prvu utakmicu protiv domaćina Brazila. Prema predviđanjima meteorologa 12. lipnja u Sao Paolu moglo bi biti prilično vruće.

Neugodan klimatski fenomen vjerojatno neće previše utjecati utakmicu koju će Hrvatska 18. lipnja igrati protiv Kameruna u Manausu usred Amazone. Naime, klimatski uvjeti ondje su gotovo uvijek teški, a tropske vrućine i vlaga vjerojatno će više odgovarati igračima Kameruna.

Uvjeti treće utakmice 23. lipnja u Recifeu također bi trebali više ići na ruku našim protivnicima Meksikancima. Stručnjaci se uglavnom slažu da je Hrvatska klimatološki, geografski i po ždrijebu dobila jedan od težih rasporeda. No na našim je nogometašima da dokažu da su iznad klimatskih uvjeta.