južna amerika

Ekvadorci će se odabirom novog predsjedničkog kandidata možda vratiti socijalizmu

11.04.2021 u 10:12

Bionic
Reading

Ekvadorci će glasati na drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju i odlučiti hoće li u sljedeće četiri godine zadržati protržišnu politiku ili se vratiti socijalizmu iz prethodnog desetljeća.

Lijeva opcija, ekonomist Andres Arauz pobijedio je u prvom krugu izbora u veljači i skupio gotovo 33 posto glasova obećanjima o izdašnom dijeljenju gotovine i nastavku socijalističke politike svog mentora, bivšeg predsjednika Rafaela Corree.

Njegov suparnik, bankar koji se treći put kandidirao za predsjednika Guillermo Lasso, obećao je otvaranje novih radnih mjesta kroz strana ulaganja i financijsku potporu poljoprivrednom sektoru. Lasso je osvojio 20 posto glasova.

Domorodački aktivist Yaku Perez, koji je tijesno izgubio od Lassa i nije ušao u drugi krug, poziva pristaše da predaju nevažeće glasačke listiće u znak protesta zbog "izborne prijevare tijekom prvog kruga".

"Glasanje će ovisiti o otprilike 15 posto biračkog tijela koje ostaje neodlučno", rekao je Francis Romero, direktor ankete Click Report i dodao da je taj podatak "neobično visok".

"Neodlučni vide da nijedna opcija nema sposobnost izvući zemlju iz ekonomske i zdravstvene krize u kojoj se nalazi", istaknuo je Romero.

Gospodarstvo države izvoznice nafte već je bilo oslabljeno zbog niskih cijena sirove nafte kad je nastupila i koronakriza, zbog koje trećina stanovništva danas živi u siromaštvu, a nezaposleno je pola milijuna ljudi.

Predsjednik Lenin Moreno, koji se nije ponovno kandidirao, uveo je mjere štednje u sklopu sporazuma o financiranju s Međunarodnim monetarnim fondom u iznosu od 6.5 milijardi dolara, ali nije uspio pokrenuti gospodarstvo.

Najizgledniji kandidat za predsjednika, 36-godišnji Arauz ponudio je podijeliti tisuće dolara milijunima osiromašenih obitelji čim preuzme dužnost, kao i pružiti beneficije mladima, a jedna od njih bit će besplatni pristup internetu.

Strani ulagači koji drže ekvadorske obveznice pomno prate njegove planove. Neki od kojih izrazili su zabrinutost zbog velikih planova potrošnje usprkos vladinim lošim financijama.

Lasso je pokušao ublažiti svoju konzervativnu sliku obećavajući borbu protiv diskriminacije na temelju seksualne orijentacije i jačanje zaštite prava životinja.