tenzije na vrhuncu

Ekstremno napeto na Kosovu: I Kurti i Vučić digli borbenu pripravnost vojske na najvišu razinu!

26.12.2022 u 21:38

Bionic
Reading

Kako u ponedjeljak navečer javlja srpski provladin list Novosti, kosovske vlasti podigle su svoje sigurnosne snage na razinu pune borbene pripravnosti, a istom mjerom, službeno je potvrđeno, uzvraća i srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Posljedica je ovo napetosti koje su započele sinoćnjim incidentima u Zubinom potoku, kosovskom mjestu većinski naseljenom Srbima

Naime, provladini mediji u Beogradu sinoć su izvijestili da se u Zubinom Potoku čula rafalna pucnjava, a neki navode da je došlo do razmjene vatre između lokalnih Srba i kosovske policije. Kosovska policija priopćila je da nije bilo incidenata između njezinih pripadnika i bilo koje skupine na sjeveru Kosova.

Predstavnici Kfora potvrdili su da je u Zubinom Potoku došlo do pucnjave, ali da u tom incidentu nije bilo povrijeđenih, niti je pričinjena materijalna šteta. Kosovska pak televizija Klan Kosova objavila je video za koji tvrdi da je snimljen u Zubinom potoku, a na kojemu se vidi napad na njihovu ekipu.

Kasnije tijekom dana zabilježen je i incident kad je srpski patrijarh Porfirije vraćen s granice pokušavajući realizirati svoj ranije najavljeni posjet Pećkoj patrijaršiji. Kosovske vlasti odbile su mu gostoprimstvo dok Srpska pravoslavna crkva ne ogradi od postupaka svojih pripadnika koji podržavaju, kako su rekli, barikade i kriminalne skupine na sjeveru Kosova.

  • +6
Napetosti na Kosovu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prema najnovijem razvoju situacije, kako javljaju Novosti, kosovski premijer Albin Kurti naredio je da se postrojbe iz Prištine, Peći i Prizrena podignu na maksimalnu razinu borbene pripravnosti. Kako preciziraju, snage sigurnosti noćas trebaju biti u vojarnama ili u dometu mobitela spremni za pokret u toku noći.

Novosti najavljuju kako je i srpski predsjednik Aleksandar Vučić donio istu odluku, iako to u svojem večerašnjem obraćanju na Instagramu nije izrijekom rekao.

'Dajemo sve od sebe kako bismo sačuvali mir i stabilnost. Na žalost, ne žele nas slušati. Danas su i patrijarhu Porfiriju zabranili ulaz na Kosovo, što se nije dogodilo nikad u povijesti... U teškoj smo situaciji, ali ćemo dati sve od sebe i zaštititi svoj narod na sjeveru Kosova. U skladu s tim, a nakon naoružavanja Albanaca i podizanja njihove borbene spremnosti, poduzet ću sve mjere kako bismo zaštitili svoj narod i sačuvali Srbiju', rekao je Vučić.

Nešto kasnije, stigla je i službena potvrda Vučićeve odluke.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, večeras je zapovijedio da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stupnju pripravnosti, do razine uporabe oružane sile, objavio je vicepremijer i ministar obrane Miloš Vučević.

Prethodno je ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić u kratkoj pisanoj izjavi naveo da je "shodno zapovijedi predsjednika Republike" naložio "podizanje pune borbene pripravnosti svih postrojbi MUP-a, Žandarmerije, Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) i Policijske brigade", te da se "odmah stave pod komandu načelnika Glavnog stožera i zaposjednu položaje predviđene operativnim planom“.

  • +5
Srbi blokiraju ceste na Kosovu Izvor: Profimedia / Autor: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Napetosti koje na Kosovu traju mjesecima, eskalirale su u posljednja dva tjedna nakon što je Kosovska policija (KP) uhitila jednog donedavnog policajca, sumnjičeći ga za "narušavanje ustavnog poretka", na što su lokalni Srbi uzvratili postavljanjem barikada, tražeći njegovo oslobađanje.

Barikade na sjeveru traju već 17 dana, unatoč pozivima SAD-a, Velike Britanije i Njemačke da ih lokalni Srbi uklone, te "shuttle" diplomacije Sjedinjenih Država i EU-a koje pozivaju na deeskalaciju i pokušavaju obje strane dovesti za pregovarački stol.

Dodatne tenzije u ponedjeljak su potaknule najave iz Prištine da kosovska vlada ima "operativni plan" za uklanjanje barikada, a da se to očekivalo od mirovne misije (KFOR) čije snage to nisu do sada učinile.

Beograd je ranije od KFOR-a zatražio da shodno Rezoluciji 1244 VS UN-a, omogući povratak srpskih snaga sigurnosti na Kosovo, ali izravni odgovor iz zapovjedništva KFOR-a nije stigao.