ANTIFAŠISTIČKE PETARDE

Eksplozije ispred ureda Sjeverne lige, nema ozlijeđenih

29.12.2010 u 12:55

Bionic
Reading

Dvije su eksplozije odjeknule u noći na srijedu u Gemoniju, na sjeveru Italije, ispred sjedišta Sjeverne lige, pri čemu nitko nije ozlijeđen, pišu u srijedu talijanski mediji

Po prvim informacijama dobivenim tijekom istrage, riječ je o 'snažnim petardama' koje su eksplodirale oko 3 sata ujutro po mjesnom i srednjoeuropskome vremenu, oštetivši ulazna vrata sjedišta te stranke koja sudjeluje u vladajućoj koaliciji premijera Silvija Berlusconija.

Ured, na čijim su zidovima napadači crnom bojom ispisali 'antifa' (antifašisti), 50 metara je udaljen od stana Umberta Bossija, predsjednika Lige, populističke i protuuseljeničke stranke.

Istražitelji su odmah istaknuli da se ta vrsta eksploziva 'nipošto ne može usporediti' s eksplozivom koji se koristio u napadima na veleposlanstva u Rimu.

U petak su u švicarskom i čileanskom veleposlanstvu eksplodirala dva paketa s eksplozivom, ranivši dvoje ljudi. U ponedjeljak je sličan paket otkriven i u grčkom veleposlanstvu. Odgovornost za te eksplozije preuzela je talijanska anarhistička organizacija.

U srijedu ujutro policija je provodila istragu na mjestu eksplozije, pregledavajući snimke videokamera na ulazu u zgradu.

Kako navodi Ansa, postoji sumnja da su za eksplozije odgovorne osobe s tog područja koje su otprije poznate policiji.

Ovo nije prvi napad na sjedište Lige u Gemoniju. U veljači 2007. i siječnju 2009. zapaljena su ulazna vrata sjedišta stranke.

Predsjednik skupine Sjeverne lige u zastupničkom domu Marco Reguzzoni prvi je reagirao u srijedu ujutro: 'Imbecili se ne prestaju rađati. No ovaj događaj neće ni najmanje utjecati na rad Sjeverne lige, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini.'