MISTERIOZNA SMRT

Ekshumirani i pokopani posmrtni ostaci Jasera Arafata

Bionic
Reading

Posmrtni ostaci Jasera Arafata ponovno su pokopani u utorak prije podne u Ramalahu pošto su međunarodni stručnjaci uzeli potrebne uzorke kojih bi analiza trebala potvrditi ili odbaciti sumnje da je povijesni palestinski vođa bio otrovan 2004. godine

Ostaci palestinskog lidera Jasera Arafata ekshumirani su u Ramali na Zapadnoj Obali kako bi se ustanovio uzrok njegove smrti.

Izvori su javili Al Jazeeri u utorak kako su ostaci izmješteni iz Arafatovog mauzoleja i preneseni u džamiju u kojoj palestinski liječnici trenutno uzimaju uzorke koje će predati međunarodnim timovima iz Francuske, Rusije i Švicarske.

Tri liječnika, tri forenzičara, ministar zdravstva, ministar pravde te lideri sindikata odvjetnika i liječnika prisutni su tokom ekshumacije, dodaju izvori.

Novinar Al Jazeere Clayton Swisher, koji se javio iz Ramale, kazao je kako je palestinski generalni tužitelj, zajedno s tužiteljima iz Francuske, počeo ispitivati palestinske uglednike bliske Arafatu o uvjetima njegova života prije smrti 2004. godine.



Devetomjesečna istraga

Tri tima međunarodnih istražitelja u ponedjeljak su stigla u Mukatu, sjedište palestinskih vlasti, gdje je pokopan Arafat. Tijekom dana se vidjelo kako donose opremu.

Devetomjesečna istraga, čiji su rezultati objavljeni ove godine, otkrila je povećanu prisutnost polonija u Arafatovim stvarima te izazvala nova pitanja je li dugogodišnji vođa Palestinaca ubijen.

Francuski odvjetnici su, također, započeli prikupljanje dokaza o ovom slučaju za pripremu mogućeg suđenja, uključujući svjedočenja ljudi sa Zapadne Obale, naveli su palestinski dužnosnici.

Francuski suci su pokrenuli istragu o Arafatovoj smrti u kolovozu, nakon što je jedan švicarski institut pronašao velike količine radioaktivnog polonija na njegovoj odjeći, koju je stručnjacima dala Suha, udovica palestinskog lidera.

Arafat je umro 2004. godine u Parizu u 75. godini poslije kratke, misteriozne bolesti, navodi Reuters.

Tada, na Suhin zahtjev, nije izvršena obdukcija, a francuski liječnici koji su ga liječili rekli su da nisu mogli utvrditi uzrok smrti.

Ali ubrzo su se pojavile optužbe o ubojstvu, a mnogi Palestinci su za to optuživali Izrael koji Arafatu posljednje dvije i pol godine života nije dozvoljavao da napusti svoje sjedište u Ramali na Zapadnoj Obali.

Izrael je negirao optužbe i pozvao palestinske lidere da objave Arafatov zdravstveni karton, koji javnost nije imala priliku vidjeti poslije njegove smrti.

Službena palestinska radiostanica Glas Palestine objavila je da je Arafatova ekshumacija počela u zoru i da je završena.

Stručnjaci iz Švicarske, Francuske, Rusije i palestinskih teritorija sudjelovali su u ekshumaciji koja je obavljena daleko od očiju javnosti, iza plavog paravana koji je postavljen oko Arafatovog mauzoleja u Ramali.

'Bit će uzeti uzroci u skladu s vrlo striktnim protokolom i oni će biti analizirani', izjavio je Darsi Kristen, glasnogovornik Sveučilišne bolnice u Lausannei, u Švicarskoj, koja je obavila prve testove na Arafatovoj odjeći.

'Za analizu, provjeru, unakrsnu provjeru i dvostruku unakrsnu provjeru bit će potrebno nekoliko mjeseci i ne vjerujem da ćemo imati bilo kakve opipljive rezultate prije ožujka ili travnja sljedeće godine', dodao je on.

Nakon uzimanja uzoraka Arafatovi posmrtni ostaci pokopani

Posmrtni ostaci Jasera Arafata ponovno su pokopani u utorak prije podne u Ramalahu pošto su međunarodni stručnjaci uzeli potrebne uzorke kojih bi analiza trebala potvrditi ili odbaciti sumnje da je povijesni palestinski vođa bio otrovan 2004. godine.

'Operacija se završena, grobnica je zatvorena, a uzorci su predani francuskim, švicarskim i ruskim stručnjacima', rekao je član palestinskog povjerenstva koje je zaduženo istražiti Arafatovu smrt.

Ekshumacija Jasera Arafata