GORAN PRGIN

'Ekonomisti ne mogu znati kakva će biti 2014.'

19.12.2013 u 18:16

Bionic
Reading

HUP Dalmacije u hotelu Park u četvrtak je u Splitu organizirao godišnje druženje s predstavnicima medija te najavio tešku i neizvjesnu godinu na hrvatskom tržištu

Domaćin, čelnik HUP-a Dalmacije Goran Prgin je upozorio javnost da optimizam koji su iskazali ekonomisti za sljedeću godinu nije utemeljen i da treba još jako puno raditi da bi nam se počeo događati rast. 'Općenito nisam sklon vjerovati predviđanjima ekonomista, uostalom, bilo bi dobro pogledati što su ti isti ekonomisti predviđali 2008. i 2009. godine kada se dogodio slom na tržištu', rekao je Prgin.

'Ja sam ipak diplomirani inženjer elektrotehnike i vjerujem prije svega u matematiku, a matematika nam ništa dobro ne predviđa iduće godine. To se može promijeniti jedino ako dođe do izravnog financiranja poduzetništva. To sada nije slučaj. Mi u Hrvatskoj imamo samo 15 posto solventnih i kreditno sposobnih firmi. Mišljenja sam da se trebamo ugledati na uspješne primjere pomoći poduzetništvu, prije svega mislim na SAD i Njemačku', naglasio je Prgin.

On nadalje smatra da su to dobri primjeri jer te dvije zemlje izlaze iz krize i ne treba ništa izmišljati. 'Nije problem ugledati se na uspješne, pa i kopirati njihov model, primjerice izravno financiranje automobilske industrije ili neke druge proizvodnje. Ne treba gledati bilance, nego treba izravno financirati kvalitetne projekte', smatra Goran Prgin.

Kao negativan primjer je naveo nedavni slučaj. 'Kada je Hrvatska narodna banka (HNB) oslobodila sredstva za pomoć poduzetništvu, ta sredstva su došla do HBOR-a, HNB i HBOR ta sredstva perući ruke kao Poncije Pilat predaju bankama, banke pogledaju papire, 85 posto poduzetnika nije kreditno sposobno, ne mogu dobiti kredite i na kraju se događa da HBOR vraća HNB-u 980 milijuna kuna koje bi bile kao zlato poduzetništvu', upozorava Prgin.

Direktorica Ureda regionalnog HUP-a Vesna Ivić Šimetin sve nade polaže u oporavak realnog sektora, posebno građevinskog sektora. 'Mnogo nade polažem u donošenje Zakona o pomorskom dobru koji će onda omogućiti da ljudi ulažu u nove ili postojeće marine i to je važno za Dalmaciju. Mi smo u tom smislu dali svoje prijedloge i sugestije. Prvi dio godine će biti težak, ali postoje gotovi urbanistički planovi i dešavaju se neke promjene koje mogu donijeti lagani rast u drugom dijelu godine', optimistično je zaključila Ivić Šimetin.