JAPANCI BI GRADILI

Eko udruge najavile žešću borbu protiv Plomina C

02.09.2014 u 21:16

Bionic
Reading

Nakon HEP-ove objave da je odabrao japansku tvrtku Marubeni kao ponuditelja za izgradnju termoelektrane Plomin C, ekološke udruge poput Greenpeacea, Zelene akcije i Zelene Istre poručili su kako se nisu promijenile činjenice koje i dalje dokazuju da je Plomin C neisplativ i štetan projekt

Udruge su najavile da će izgradnju Plomina C nastaviti osporavati. Tvrde da je električna energija koju proizvode termoelektrane na ugljen izrazito skupa, tako da bi Plomin C rezultirao s porastom cijene za građane, piše hrt.

Dodaju i kako će, prema zaključku Greenpeacove analize, ta elektrana svake godine uzrokovati oko 17 preuranjenih smrtnih slučajeva te nekoliko tisuća napadaja astme i slučajeva bolesti dišnih putova.

Greenpeace, Zelena akcija i Zelene Istra navode kako i dalje traje postupak pred Upravnim sudom kojim nastoje obnoviti sudski proces protiv Plomina C pred Upravnim sudom u Rijeci, a u sljedećih mjesec dana zatražit će i poništenje lokacijske dozvole za taj projekt.

Udruge najavljuju kako će intenzivirati aktivnosti usmjerene na odabrane investitore i banke argumentirajući im negativan utjecaj tog projekta na klimatske promjene i zdravlje građana, njegovu neisplativost kao i pravne prepreke.