policija sredila stvar

Eko aktivisti planirali na tri dana zauzeti londonsku zračnu luku pa uzrokovali tek jedno kašnjenje leta

10.10.2019 u 15:19

Bionic
Reading

Aktivisti ekološkog pokreta Extinction Rebellion prosvjedovali su u četvrtak ujutro u zračnoj luci London City koju su kanili paralizirati i mirno zauzeti tijekom tri dana, a uspjeli su izazvati kašnjenje jednog leta

Policija je navela da je uhitila nekoliko osoba izvan zračne luke i jednu u zrakoplovu na pisti.

'Ciljati zračnu luku i ovako ometati putnike je potpuno neprihvatljivo i neodgovorno. Osobe koje krše zakone su uhićene i bit će procesuirane', prema policijskom priopćenju.

Jedan aktivist je prosvjedovao u zrakoplovu za Dublin u koji se ukrcao, što je snimljeno i postavljeno na društvene mreže. On je izazvao kašnjenje leta kompanije Aer Lingus. Aktivist je evakuiran iz zrakoplova čiji je let kasnio.

Zračna luka London City je pozvala putnike da provjere stanje svojih letova prije dolaska u zračnu luku.

U četvrtak ujutro aktivisti su sjedili na prilazima zračnoj luci i pjevali ili skandirali slogane.

Jedna aktivistica je rekla da im je cilj istaknuti do koje mjere osobe koje često putuju zrakoplovom i oni koji poslovno putuju nanose štete planetu. Godinama smo prosvjedovali, potpisivali peticije, pisali pisma i ništa se nije promijenilo. Sada moramo poduzeti nešto drugačije, dodala je Catherine (56).

  • +3
Greta Thunberg Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Dvojica aktivista su se popela na krov ulaza u zračnu luku, gdje su objesili ružičasti transparent 'Naš krhki planet umire'.

Aktivisti Extinction Rebellion se protive proširenju te zračne luke dok traje kriza klime i 'ekološka hitnost' koju je proglasio parlament, kao i obveze vlade da do 2050. postignu nultu stopi emisija ugljika. U Velikoj Britaniji i drugim zemljama oni traže da se taj rok pomakne na 2025. godinu.