KAOTIČNI IZBORI

Egipat: Zapaljen stožer kandidata Šafika

Bionic
Reading

Tisuće Egipćana okupile su se na trgu Tahrir nakon što su objavljeni službeni rezultati prvog kruga izbora, javlja Al Jazeera Balkans

Nakon što je egipatska izborna komisija potvrdila da će se u drugom krugu predsjedničkih izbora naći kandidat stranke Muslimanska braća Muhamed Mursi i bivši premijer Ahmed Šafik, grupa Egipćana podmetnula je požar u Šafikovom izbornom stožeru u Kairu, javila je egipatska televizija.

U požaru nije bilo povrijeđenih, javila je privatna televizija Al Hayat koja je emitirala snimke vatre u Šafikovom izbornom štabu u kairskoj četvrti Doki.

Al Jazeerin novinar Džamal Elšajal, koji izvještava iz Kaira, rekao je da je nekoliko stotina demonstranata protestiralo tokom dana u gradu Aleksandriji, trgajući Šafikove slike. Protesti su također zabilježeni u provincijama delte Nil, Dakahlija i Mansoura.

U Kairu su se demonstrantima na Tahriru pridružila dvojica predsjedničkih kandidata, uključujući kandidata Muslimanske braće Muhameda Mursija.


Ako su izbori bili nepredvidivi na početku, sada su još više kaotični. Ovi protesti su pokazali da je egipatski narod podijeljen, piše Al Jazeera Balkans

Demonstranti su uzvikivali slogane i protiv Mursija i protiv Šafika, kazavši da neće dopustiti da Egipat ponovo vodi jedna stranka, niti da bivši režim povrati vlast.

'Sloboda! Sloboda!', uzvikivali su demonstranti podignutih šaka.

'Ne može se birati između vjerske i autokratske države. Na taj način nismo učinili ništa', rekao je 35-godišnji Ahmed Basiouni, jedan od okupljenih na Tahriru.

Simbol Mubaraka

Šafik je, kako podsjeća Reuters, bio posljednji premijer u vladi svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka, a njegov uspjeh na izborima razbjesnio je pojedine Egipćane koji ga smatraju simbolom nekadašnje vlasti, navela je britanska agencija.

Predsjednik izborne komisije Faruk Sultan izjavio je da u prvom krugu održanom prošlog tjedna nijedan od 13 kandidata nije osvojio potrebnu većinu glasova i da će se u skladu sa izbornim zakonom Mursi i Šafik nadmetati u drugom krugu 16. i 17. lipnja.

Prema službenim podacima, odziv u prvom krugu izbora bio je 46 posto od ukupno 50 milijuna birača.

Ovo su prvi izbori za predsjednika Egipta otkako je s vlasti prošle veljače svrgnut Hosni Mubarak nakon masovnih protesta, a vojne vlasti koje od tada upravljaju državom obećale su da će civilna vlast biti uspostavljena do kraja lipnja.

U međuvremenu su dvojica predsjedničkih kandidata koji nisu ušli u drugi krug, četvrtoplasirani umjereni islamist Abdel Moneim Abul Fotouh i na petom mjestu bivši šef diplomacije Amr Musa, odbila stati iza bilo koga od dvojice kandidata koji idu u drugi krug izbora.