DJELOMIČNI DOGOVOR

Egipat: Vojska i islamisti razgovaraju o ovlastima

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 26.06.2012 21:39
  • Objavljeno 26.06.2012 u 21:39
Egipat

Egipat

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Muslimansko bratstvo postiglo je djelomični dogovor s vojskom o ovlastima prvog islamističkog predsjednika Egipta i sudbine sada raspuštenog parlamenta kojim dominiraju islamisti, rekli su dužnosnici Bratstva u utorak

Novoizabrani egipatski predsjednik Mohamed Mursi u ponedjeljak je obišao predsjedničku palaču, no odmah potom je otišao na sastanak s generalima u ministarstvo obrane, što kao da naznačuje tko doista u Egiptu donosi odluke, ističe Reuters.

Nakon što je ustavni sud naredio raspuštanje donjeg doma parlamenta prošlog tjedna, Bratstvo je pozvalo svoje pristaše da izađu na prosvjede. Odluka suda, koju je podržala vojska, zaprijetila je da dovede do sazivanja novih parlamentarnih izbora i narušavanja jednog od najvećih postignuća pobune u kojoj je prošle godine svrgnut bivši predsjednik Mubarak

Islamisti i drugi su rekli da se ti postupci mogu ocijeniti i kao vojni udar, a vojska je ta strahovanja pogoršala objavivši upravo po završetku predsjedničkih izbora uredbu kojom se ograničavaju predsjedničke ovlasti.

Mursi je u nedjelju, tjedan dana nakon glasovanja, proglašen izbornim pobjednikom, a tijekom čekanja proglašenja Bratstvo i vojska su diskretno razgovarali, rekkli su dužnosnici obje strane.

Predsjednički izbori doveli su do spora između vojske, koja je tijekom šest desetljeća podržavale egipatske čelnike, i Bratstva, tradicionalne oporbe, izguravši na marginu sekularne liberale koji su nosili pobunu protiv Mubaraka. 'Radimo a postizanju kompromisa u raznim pitanjima kako bi sve strane mogle u budućnosti zajedno raditi', rekao je Essam Haddad, viši dužnosnik Bratstva i Mursijev pomoćnik.


Haddad je rekao da su pregovori obuhvatili moguće izmjene i dopune ustavne uredbe vojske kojom se ograničavaju predsjedničke ovlasti. 'Ne prihvaćamo imati predsjednika bez ovlasti. Sad se radi na tome da se ta ograničenja ublaže kako bi predsjednik Mursi ispunio ono što je narodu obećao', rekao je Haddad.

Haddad je rekao da bi vojska zadržala nadzor nad svojim proračunom i unutarnjim poslovima, ali generali se ne bi trebali miješati u rad skupštine koja piše novi ustav. Vojska si je dala za pravo staviti veto na članke nacrta Ustava koji skupština priprema, što je razljutilo Bratstvo. 'Pregovori uključuju ublažavanje stiska generala nad ustavotvornom skupštinom kako bi mogla napraviti nacrt novog ustava bez uplitanja', rekao je Haddad.

Viši dužnosnik Bratstva, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da su generali pristali odustati od prava veta na sastav stočlane skupštine, uz uvjet da se oko deset njenih islamističkih članova zamijeni tehnokratima koje podržava vojska.

Dužnosnik je rekao da su se Mursijev tim i vojno vijeće također dogovorili o podjeli ministarstava. 'Ministarstva financija i vanjskih poslova išla bi Bratstvu, uz uvjet da se ne upleću u ministarstva obrane, unutarnjih poslova i pravosuđa', rekao je dužnosnik.

Bratstvo i druge protivnike vojne vlasti razljutila je i ovomjesečna odluka ministarstva pravosuđa kojom se vojsci dala ovlast da uhićuje civile, što je ravno vraćanju omraženog izvanrednog stanja, koje je isteklo 31. svibnja.

Jedan dužnosnik Bratstva rekao je da je vojska pristala ukinuti novu mjeru kad se policija, koja se kao sustav urušila tijekom prošlogodišnjeg ustanka, vrati na ulice.

Egipatski je sud, međutim, u utorak tu uredbu ionako proglasio nevažećom. 'Sud u svojoj odluci presuđuje da je ministarstvo pravosuđa prekršilo svoje ustavne ovlasti donijevši odluku da se pripadnicima vojne policije i vojnih obavještajnih službi daju ovlasti uhićenja', navedeno je u dokumentu kairskog suda. Ministarstvo još ima pravo priziva na tu odluku koja je na snagu stupila odmah.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi