TROJICA POGINULA

Egipat ostao i bez parlamenta

05.07.2013 u 16:37

Bionic
Reading

Egipatska vojska nije otvorila vatru na Mursijeve simpatizere koji danas prosvjeduju, rekao je glasnogovornik vojske za Reuters nakon što su izvori iz sigurnosnih službi objavili da su poginula tri demonstranta

Objavljenu vijest da su tri prosvjednika poginula u sukobu s vojskom, u blizini mjesta gdje je zatočen sada bivši islamistički predsjednik Egipta Mohamed Mursi, demantirao je glasnogovornik egipatske vojske. 

Glasnogovornik je rekao da su vojnici koristili samo manevarske metke i suzavac.

Inače, Mursijevi sljedbenici danas su ušli u tri egipatska grada - El-Arish na sjeveru Sinaja te na Suez i Ismailiju na Sueskom kanalu.

Prosvjednici su pokušali upasti u vladine zgrade u sva tri grada. Neki su bacali kamenje, a vojska je uzvratila pucanjem u zrak i bacanjem suzavca, javile su sigurnosne službe.

Privremeni egipatski predsjednik, postavljen nakon Mursijevog svrgavanja, dekretom je razriješio parlament.

Samo je gornji dom, vijeće Shura, ostao djelovati nakon što je vojska, još prije godinu dana, pred izbor Mursija, srušila donji dom.

Državna televizija objavila je da je predsjednik ustavnog suda Adli Mansour prisegnuo kao privremeni predsjednik države, a Mohamed Ahmed Farid imenovan je kao šef tajnih službi.

Uskoro opširnije...