POVIJESNA ODLUKA

EBRD odustaje od financiranja projekata na ugljen

11.12.2013 u 13:54

Bionic
Reading

Svjetski fond za zaštitu prirode (World Wildlife Fund, WWF) pozdravlja odluku Europske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) o prestanku financiranja projekata temeljenih na ugljenu. Usvajanje ovih mjera, ako se implementiraju pravilno, trebalo bi ukinuti financijsku podršku elektranama na ugljen i promovirati investiranje u obnovljive izvore energije i uštedu energije, poručio je u srijedu WWWF, čije priopćenje prenosimo u cijelosti

Ovom povijesnom odlukom, EBRD se pridružuje ostalim međunarodnim financijskim institucijama koje su tijekom proteklih mjeseci napustile koncept ulaganja u projekte temeljene na ugljenu. WWF smatra kako je sada pravi trenutak za ostale javne financijske institucije, naročito multilateralne razvojne banke, da prate ovaj primjer kako bi se i na globalnom nivou što prije prešlo na korištenje obnovljivih izvora energije i stavio naglasak na uštedu energije.

WWF pozdravlja i napredak u energetskoj politici Banke i u drugim segmentima poput strožih standarda za hidroelektrane, referentne cijene ugljena, uštede energije i obveze prema Konvenciji o klimatskim promjenama.

'Ovo je povijesni trenutak jer se EBRD pridružio sve većoj globalnoj inicijativi za napuštanje investiranja u projekte za ugljen, uzimajući u obzir razarajući utjecaj ugljena na zdravlje i klimu', izjavio je Sebastien Godinot iz Europskog ureda WWF-a.

Ovaj potez EBRD-a je pozitivan pomak, ali kako bi globalno zagrijavanje ostalo na nivou ispod 2 stupnja Celzijusa, Banka bi trebala pojačati svoje standarde i postepeno smanjiti svoju podršku u segment fosilnih goriva.

U narednih nekoliko mjeseci, WWF će pažljivo promatrati primjenu nove politike Europske banke za rekonstrukciju i razvoj, kako bi utvrdili provodi li uistinu Banka nove mjere. Odluka banke hoće li podržati projekt nove elektrane na ugljen od 600 MW na Kosovu bit će prvi takav test u narednih par mjeseci. Banka mora ostati čvrsta u odluci da ne ulaže u projekte na ugljen te poticati čistu proizvodnju na Kosovu i drugdje.