PROPAO PRELAZAK GRANICE

Dvojica Turaka protjerana iz Hrvatske

08.02.2011 u 11:19

Bionic
Reading

Dvojicu turskih državljana pokušao je u Sloveniju ilegalno prebaciti državljanin Bosne i Hercegovine, no to je spriječila policija

U Zlogonju, mjestu u Varaždinskoj županiji smještenom neposredno uz državnu granicu Hrvatske i Slovenije, policijski službenici Postaje granične policije Varaždin zatekli su u ponedjeljak dvojicu Turaka u dobi od 19 i 37 godina u pokušaju nezakonitog izlaska iz Hrvatske.

Bili su u osobnom vozilu 34-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine kojeg se sumnjiči da je na području Zagreba, prema prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom, preuzeo dvojicu turskih državljana radi ilegalnog prebacivanja u Sloveniju za unaprijed obećanu novčanu naknadu od 200 eura.

No umjesto da uđu u Sloveniju, Turci su odlukom prekršajnog suda novčano kažnjeni te protjerani iz Hrvatske u trajanju od šest mjeseci, dok je njihov vozač zadržan u istražnom zatvoru te kazneno prijavljen zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice.

Tijekom prošle godine varaždinska je policija spriječila 73 nezakonita prijelaza, što je gotovo 50 posto više nego 2009. godine. U pokušaju nezakonitog prijelaza zatečene su 152 osobe, i to uglavnom iz zemalja s područja bivše savezne države, dok je manji broj bio državljana iz udaljenijih zemalja.