zadnji dan roka

U pratnji dvjestotinjak simpatizera vodeći HDZ-ovci predali liste; Plenković: Idemo pobijediti!

16.06.2020 u 15:08

Bionic
Reading

Dvjestostinjak HDZ-ovaca u 15 sati okupilo se na Markovom trgu, a sam vrh stranke ušao je u Sabor kako bi Državnom izbornom povjerenstvu predao liste koje je u ponedjeljak na maratonskom sastanku usvojilo Predsjedništvo i Nacionalno vijeće stranke.

Iako u sam Sabor nisu svi mogli ući, na Markovom trgu se u 15 sati našlo dvjestotinjak članova HDZ-a, koji su sam vrh stranke ispratili na predaju lista.

'Drago mi je da sam tu s nositeljima lista. Nakon formalne predaje lista drago nam je da smo na stranačkim tijelima usuglasili kandidature i postigli konsenzus. Naše liste su kombinacija najkvalitetnijih ljudi u Saboru, Vladi i županijskim organizacijama. Mi idemo u pobjedu s programom 'Sigurna Hrvatska'. Smatramo da smo ispunili brojna izborna obećanja iz 2016. i nosili se s brojnim krizama, nerijetko su to bili kosturi iz tranzicijskih ormara', kazao je Plenković nakon predaje lista, dodavši da je najveća kriza bila ona s koronavirusom.

'Ova kampanja će biti šansa da predstavimo viziju Hrvatske', dodao je. 'Stali smo iza naših građana. Želimo sredstva idućih godina iskoristiti za rast. Očekujemo na izborima pobjedu kao 2016.', kazao je.

Upitan zašto nisu ispoštovali žensku kvotu, Plenković je kazao da su priejdlozi došli sa županijskih razina. 'Sastavljanje lista u ovako velikoj stranci nije jednostavno, ovaj put nismo uspjeli ispuniti tu kvotu i nama je žao, ali poznato je da su naše najsnažnije članice i u Saboru, Vladi i u europskim institucijama. Kada imate toliko želja sa toliko razina, nije moguće to ispuniti'.

Osvrnuo se i na poruku HBK- o tome za koga treba glasati i rekao je kako se sustav vrijednosti HDZ-a između ostalog temelji i na demokršćanstvu.

  • +50
Andrej Plenković predaje HDZ-ove liste Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Uvjeren sam da Škoro neće biti premijer. On se pokazao kao sjajan partner SDP-a, a kad vidite odnose između SDP-a i Škore ne vidim da tu lete neke strelice, čak ni u kampanji. Mi idemo pobijediti', poručio je upitan da komentira izjavu Škore da Plenković neće biti premijer..

Na pitanje zašto Milijan Brkić nije uključen u liste, Plenković je poručio: 'Koncept lista je bio uključivost, nekih nema, a onih kojih ima, trebaju se potruditi da dobijemo što veću potporu. To očekujem od svih. Milijan Brkić nije bio ni predložen.'

Na izbornim listama naći će se i Miro Kovač, Božidar Kalmeta i Stevo Culej i to na posljednjim mjestima u svojim izbornim jedinicama. Kovač će biti u 6. izbornoj jedinici, Culej u 5., a Kalmeta u 9. izbornoj jedinici.