STRAVA U SINAGOGI I KAFIĆU

Dvije osobe optužene za pomaganje ubojici iz Kopenhagena

16.02.2015 u 11:46

Bionic
Reading

Danska policija priopćila je u ponedjeljak da je optužila dvije osobe, koje su uhićene dan ranije, za pomaganje ubijenom muškarcu, osumnjičenom za ubojstvo dva čovjeka u napadima na sinagogu i na skup o slobodi govora u Kopenhagenu tijekom vikenda

'Dvojica muškaraca optužena su za pomaganje savjetima i djelima počinitelju napada u četvrtima Krudttondenu i Krystalgadeu', navodi se u priopćenju policije.

Danski mediji u ponedjeljak pišu da se počinitelj napada, kojeg je u nedjelju ujutro ubila danska policija jer je na nju otvorio vatru, pretvarao da je pijan dok je prilazio sinagogi. Ubojica je teturao uskom ulicom prije nego što je ubio Dana Uzana i ranio dva policijska časnika, navodi Politiken.

Ubijeni muškarac bio je mladi židov koji je provjeravao posjetitelje na ulazu u sinagogu, priopćila je Židovska zajednica. Bio je član Židovske zajednice i provjeravao je ljude koji su ulazili u sinagogu gdje se slavila bar micva.

Napadač nije uspio ući u sinagogu gdje se okupilo osamdesetak ljudi.

Dvadesetdvogodišnji napadač također je pucao iz vatrenog oružja na kopenhaški kafić u kojem se raspravljalo o slobodi govora, a raspravi je nazočio i kontroverzni švedski umjetnik Lars Vilks kojem se prijeti smrću zbog njegovih karikatura proroka Muhameda. Pritom je ubio filmskog redatelja Finna Norgaarda (55) i ranio tri policijska časnika.

Dio medija je objavio da je osumnjičenik za dva krvava napada u Kopenhagenu identificiran kao 22-godišnji Danac Omar el-Hussein. Taj mladić, kojeg je policija ustrijelila u nedjelju rano ujutro ispred zgrade u kojoj je stanovao, dva tjedna prije napada izašao je iz zatvora gdje je bio služio kaznu zbog fizičkog napada.

Jens Madsen, čelnik danske službe sigurnosti PET, izjavio je kako vjeruje da je ubojica bio 'inspiriran napadima u Parizu' u kojima je ubijeno 17 osoba.

Danska premijerka Helle Thorning-Schmidt i gradonačelnik Pariza trebali bi nazočiti u ponedjeljak navečer komemoraciji u kafiću u Krudttondenu.