kandidatura

Dvanaest kandidata za nove članove Programskog vijeća HRT-a

11.12.2018 u 11:41

Bionic
Reading

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije zaprimio je dvanaest prijava kandidata na poziv za izbor četiri člana Programskog vijeća HRT-a, tijela koje zastupa i štiti interese javnosti provođenjem nadzora programa javne radiotelevizije

Kandidature su pristigle nakon objavljenog poziva saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije s krajnjim rokom podnošenja prijava do 1. prosinca, uključivši i one koje su bile poslane poštom tog dana, a nakon zaprimanja prijava, taj će Odbor će razmotriti sve podnesene prijedloge za članove Vijeća HRT-a te listu kandidata koji ispunjavaju uvjete propisane Zakonom proslijediti Hrvatskom saboru.

Hrvatski sabor će potom glasovati pojedinačno o svim kandidatima koji ispunjavaju uvjete za izbor i odluku će donositi većinom glasova svih zastupnika. Ako pojedini ili svi kandidati dobiju jednak broj glasova zastupnika u Hrvatskome saboru, ponovit će se glasovanje dok se ne izaberu članovi Vijeća HRT-a.

Poziv je bio objavljen uoči istjecanja mandata četvero članova Programskog vijeća – Nede Ritz, Ivice Maštruka, Saše Miloševića i predsjednika Vijeća Zdravka Kedže. Programsko vijeće HRT-a ima ukupno 11 članova, Hrvatski sabor bira i razrješava devet članova imenovanih na mandat od četiri godine, a dva člana biraju i razrješuju novinari i drugi zaposlenici HRT-a koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa javne radiotelevizije.

Programsko vijeće HRT-a na svojoj posljednjoj sjednici u starom sastavu prošlog tjedna nije dalo pozitivno mišljenje na Program rada HRT-a za 2019. te je od rukovodstva javne radiotelevizije zatražilo i ponovno slanje ispravnog i dopunjenog izvješća o ostvarenju ciljeva i obveza ugovora Hrvatske radiotelevizije s Vladom za prvo polugodište ove godine.