bangladeš

Dvadesetak Rohindža umrlo na moru, 382 ih spašeno

16.04.2020 u 09:04

Bionic
Reading

Dvadesetak Rohindža umrlo je na brodu koji je plutao tjednima ne uspijevajući stići na obalu Malezije, a 382 ih je spašeno, objavila je u četvrtak obalna straža Bangladeša

Skupina za ljudska prava vjeruje da na moru ima još čamaca s Rohindžama, muslimanskom manjinskom skupinom iz Mjanmara, ali pronalazak utočišta im je otežan zbog karantene u Maleziji i na Tajlandu.

Obalna straža Bangladeša objavila je da je brod pristigao na obalu u srijedu navečer.

'Bili su na moru otprilike dva mjeseca i gladovali su', rekao je dužnosnik obalne straže za Reuters. Preživjelih 382 vratit će u Mjanmar, dodao je dužnosnik.

Na objavljenoj snimci može se vidjeti najviše žena i djece, od kojih neki nisu mogli ni stajati. Izmučeni muškarac ležao je na pijesku. Jedan je muškarac rekao novinaru da su iz Malezije vraćeni tri puta.

Rohindže nisu priznate kao građani Mjanmara i izloženi su progonu. Mjanmar demantira progon Rohindža, ali tvrdi da oni nisu autohtona etnička skupina, već su se doselili iz Južne Azije.

Više od milijun živi ih u izbjegličkim kampovima u južnom Bangladešu, a većina ih je protjerana iz domova u Mjanmaru nakon vojnog puča 2017. koji je vojska objasnila reakcijom na napade pobunjenika Rohindža.

Godinama se Rohindže ukrcavaju na čamce s krijumčarima u nadi da će pronaći utočište u drugim državama. Kreću na putovanja između studenog i ožujka kada je more mirno.

Skupine za ljudska prava strahuju da će nametnuta ograničenja u regiji zbog koronavirusa dovesti do ponavljanja krize iz 2015. kada su krijumčari ostavljali gomilu ljudi na brodovima.

Chris Lewa iz organizacije The Arakan Project vjeruje da je još nekoliko brodova na moru.

'Rohindže se mogu suočiti sa zatvorenim granicama', rekla je Lewa. 'Covid-19 ne smije se koristiti kao razlog za uskraćivanje ulaska očajnim izbjeglicama. Još jedna pomorska kriza u Andamanskom moru je neprihvatljiva'.

Policijski dužnosnik u malezijskom Kedahu rekao je za Reuters da nekoliko čamaca pokušava stići do obale i da je zbog toga pojačan nadzor.

Policajac na jugu Tajlanda rekao je da je pet čamaca s Rohindžama u ponedjeljak uočeno blizu obale provincije Satun.