SPONA SJEVERA I JUGA

Dvadeset godina od gradnje novog Masleničkog mosta

08.04.2017 u 18:44

  • +7

Svečano obilježavanje 20. obljetnice izgradnje Masleničkog mosta

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Bionic
Reading

Maslenički most simbol je stvaranja suvrene Hrvatske, rečeno je na svečanom obilježavanju 20. obljetnice izgradnje novoga Masleničkog mosta kojemu su u subotu nazočili visoki državni dužnosnici i uzvanici, braniteljai koji su sudjelovali u oslobađanju toga područja, predstavnici lokalnih vlasti i graditelja

"Maslenički most simbol je stvaranja suvrene Republike Hrvatske", rekao je ministar državne imovine Goran Marić, koji je na svečanosti bio izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske.

"Kad govorimo o obljetnicama iz vremena stvaranja samostalne Hrvatske, nezaobilazna je uloga i fenomen hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Ovdje je presudna bila činjenica da su branitelji najprije morali osloboditi prostor i otvoriti put graditeljima da se osmisli i projektira i sagradi most. Ali nije ovo samo most, ovo je više od mosta. Ovo je simbol, znak, spomenik, monumentum libertatis suvremene i slobodne Tuđmanove Hrvatske," rekao je. 

Treba nama još mostova, i Čiovski i Pelješki, "ali nadasve nam trebaju mostovi među ljudima, između nas samih, da povežemo onu realnu, stvarnu i živu Hrvatsku, Hrvatsku koja se još muči sa svojom prošlošću i budućnošću," poručio je Marić.

Na svečanosti je odana počast braniteljima, koji su u akciji Maslenica oslobodili to područje i omogićili ponovno povezivanje sjevera i juga Hrvatske, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, koji je most otvorio, te generalu Anti Gotovini, koji je često obilazio radnike na gradilištu. 

U ime Vlade je ministar prometa Oleg Butković zahvalio svima koji su sudjelovali u gradnji Masleničkog mosta, koji je, kazao je, "davao i daje podstrek i snagu za nove izazove, za gradnju novih cesta, mostova i željeznica". Ove godine ide Pelješki most, kazao je.

Radovi na mostu otpočeli su nepuna dva mjeseca nakon operacije Maslenica iz siječnja 1993. i cijelu je godinu gradilište bilo na dometu neprijateljskog topništva.

Današnjoj svečanosti nazočila je i Jadranka Radić, supruga pokojnog Jure Radića, koja je istaknula da je on bio jako pnosan na taj projekt. Potvrdno je odgovrila na upit bi li voljela da se most, kako je nedavno predložio zadarski župan Stipe Zrilić, nazove po Juri Radiću.  

Nakon svečanosti Butković je, u vezi s čekanjima na graničnim prijelazima zbog jučer započete primjene granične kontrole svih osoba koje prelaze granicu, uključujući građane EU, rekao keako rješenje za taj problem treba naći u suradnji s Europskom komisijom.

"Razgovarao sam s ministrom turizma Garijem Cappellijem... Nešto će se svakako trebati učiniti, ovo je neizdrživo, razumijem i direktive i sigurnosne mjere, međutim, ide nam uskrsni vikend, a nakon toga već polako i turistička sezona. Sigurno je da će se nešto morati napraviti da se to ubrza. Uvijek postoje rješenja, ali treba komunicirati s nadležnima u Europskoj komisiji i mislim da se rješenje mora pronaći." rekao je Butković.