PODJELA MEĐU SINDIKATIMA

Sindikat zaposlenih u srednjim školama tijesnom većinom prihvatio ponudu o rastu osnovice plaća

30.10.2022 u 09:32

Bionic
Reading

Većina članstva Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama prihvatila je Vladinu ponudu o rastu osnovice i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini, o čemu je Sindikat izvijestio na internetskim stranicama. N1 je izvijestio da je ponuda za dlaku prošla i u Sindikatu hrvatskih učitelja

Izjašnjavalo se 7 820 članova sindikata - Vladinu su ponudu prihvatila 4 044 člana odnosno nešto manje od 52 posto, a odbio ju je 3 761 član odnosno nešto više od 48 posto (nevažećih je bilo 34 listića).

Da je u ovom trenutku ponuda odbijena, do daljnjega bi se odgodila primjena materijalnih prava iz ponude Vlade RH svim radnicima javnih službi, iako je bilo vidljivo da je ponuda drugima u sustavu javnih službi prihvatljivija nego članovima obrazovnih sindikata, objavio je Sindikat.

  • +19
Andrej Plenković s predstavnicima sindikata Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Isto tako, dodaju iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, to bi značilo da će samo članovi sindikata iz obrazovanja sudjelovati u prosvjedima i štrajkovima kako bi izrazili ne samo svoje nezadovoljstvo plaćom već i svim problemima s kojima se susreću radeći u sustavu odgoja i obrazovanja.

"Prihvaćanjem ponude očuvali smo snagu svojih članova i materijalne resurse za borbe koje nam tek predstoje kroz gransko kolektivno pregovaranje gdje imamo priliku voditi se samo vlastitim interesima i potrebom za poboljšanjem materijalnog statusa, ali i borbe za zaštitu dostojanstva, za zaštitu digniteta struke zaposlenika obrazovnog sustava te preuzimati rizike samo za sebe kao što smo učinili u štrajku 2019.", poručuje Sindikat.

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić

Ponudu su već ranije prihvatili Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi te Nezavisni sindikat zaposlenih u Hrvatskom zdravstvenom osiguranju.

Ponudu su, pak, odbili Sindikat Preporod i Sindikat znanosti na čelu s Vilimom Ribićem.